Davos: Biden numeşte Rusia cea mai mare ameninţare pentru ordinea mondială

Prezent la Forumul Economic Mondial din Davos, vicepreşedintele american Biden a folosit oportunitatea să critice Moscova pentru atacurile cibernetice lansate cu ocazia alegerilor prezidenţiale din SUA. În plus, Biden a numit Rusia cea mai mare ameninţare pentru ordinea liberală mondială.
Vicepreşedintele american Joe Biden susţine un discurs la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia,18 ianuarie 2017.
Vicepreşedintele american Joe Biden susţine un discurs la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia,18 ianuarie 2017. (Captură Foto)

Vicepreşedintele american Joe Biden a numit Rusia “cea mai mare ameninţare” pentru ordinea internaţională, avertizând în privinţa unei ciocniri ce se conturează între guvernul preşedintelui Vladimir Putin şi Occident.

Vicepreşedintele american a făcut remarcile sale miercuri la Forumul Economic Mondial din Davos, cu două zile înaintea învestirii preşedintelui ales Donald Trump, care a adoptat o linie mai degrabă reconciliatorie faţă de Moscova.

“Sub preşedintele Putin, Rusia lucrează cu fiecare instrument disponibil pentru a slăbi frontierele externe ale proiectului european, pentru a testa punctele slabe ale naţiunilor vestice şi pentru a reveni la o politică definită de sfere de influenţă”, a adăugat Biden.

El a avertizat că Rusia plănuieşte să intervină in “procesul democratic” al ţărilor europene, repetând acuzaţiile Washingtonului că Moscova a interferat cu alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2016, care au fost câştigate de republicanul Donald Trump.

“În condiţiile în care multe ţări europene vor desfăşura alegeri în acest an, ar trebui să ne aşteptăm că Rusia va face eforturi suplimentare pentru a interfera cu procesul democratic. Se va întâmpla din nou, v-o promit. Şi, din nou, obiectivul este clar: prăbuşirea ordinii internaţionale liberale”, a precizat vicepreşedintele american.

În ciuda faptului că a confirmat cu ezitare rapoartele serviciilor de informaţii americane care îl acuză pe Putin că ar fi ordonat personal atacurile cibernetice asupra alegerilor prezidenţiale din SUA, Trump continuă să manifeste dorinţa de a colabora cu liderul rus.

Adresându-se sutelor de lideri mondiali, directori generali şi bancheri prezenţi în staţiunea din Alpii elveţieni, Biden l-a atacat din nou pe Trump lăudând alianţa militară NATO şi pune accentul pe Articolul 5 al Tratatului NATO, care susţine că un atac asupra unuia dintre membrii săi este un atac asupra tuturor membrilor alianţei.

“Apărarea ordinii liberale internaţionale necesită ca noi să ne opunem forţelor dezintegrării europene şi să ne menţinem îndelungata perseverenţă pentru a menţine o Europă totală, liberă şi paşnică”, a susţinut Biden.

“Acest lucru înseamnă să luptăm pentru Uniunea Europeană, una dintre cele mai vibrante şi mai semnificative instituţii din lume”, a adăugat el.

Trump a numit recent alianţa ca fiind “învechită”, stârnind temeri în rândul unora dintre membrii acesteia după ce a declarat că statele membre ar trebui ori să plătească pentru suportul militar al SUA, sau se vor proteja singure.

De la ruperea relaţiilor cu Moscova datorită crizei din Ucraina în 2014, NATO şi-a comasat trupe şi armament greu la graniţele vestice ruseşti, în regiunea Baltică, pentru a descuraja ceea ce numeşte a fi “agresiunea Rusiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe