Procurorul general, despre fetiţa din Baia de Aramă: Să nu părăsească ţara până când nu e în siguranţă

Cazul fetiţei luate cu poliţie de acasă pentru merge în adopţie unei familii româno-americane
Cazul fetiţei luate cu poliţie de acasă pentru merge în adopţie unei familii româno-americane (Captură foto vis Digi24)

UPDATE: Procurorul general Bogdan Licu a anunţat, luni, că intenţionează să ceară instanţei de judecată să oblige părinţii adoptivi ai fetiţei din Mehedinţi ca aceasta să fie consiliată psihologic, sublinind că nu poate interzice plecarea minorei din ţară.

„În cadrul dosarului penal nu poate fi dată o astfel de ordonanţă (ca fetiţa să nu plece din ţară, n.r.). Mă gândesc la o intervenţie pe cale civilă. Încă nu m-am cristalizat exact cu privire la calea pe care o voi adopta, dar astăzi voi dispune o măsură. Nu a fost dată în consemn la frontieră. Nu pot să interzic eu plecarea fetiţei. Eu mă gândesc să solicit instanţei de judecată să oblige părinţii actuali ai fetiţei la o consiliere psihologică a fetiţei pentru o perioadă limitată de timp”, a declarat Bogdan Licu citat de Mediafax.

* * *

Procurorul general Bogdan Licu a anunţat că, la Secţia specială de investigare a magistraţilor (SIIJ), a fost deschis dosar penal privind modul în care procuroarea Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, a acţionat în cazul fetiţei din Baia de Aramă. Dosarul vizează infracţiunea de abuz în serviciu cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.

„În calitate de procuror general, nu tolerez abuzuri, nu voi acoperi greşeli. La Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost constituit dosar penal ce are ca obiect cercetarea împrejurărilor prezentate în mass media. La această oră, la Craiova a ajuns o echipă formată din procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. (...) În cadrul dosarului vor fi verificate toate faptele care au condus la această situaţie. Sunt suspiciuni. Nu pot comenta un dosar în lucru”, a declarat Bogdan Licu, citat de Mediafax.

Procurorul general a mai precizat că, dincolo de ancheta penală, Ministerul Public se va asigura că minorei îi vor fi „restabilite şi respectate drepturile”.

„Minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până nu vor exista garanţii depline că aceasta va fi în condiţii de siguranţă fizică şi psihică”, a punctat Bogdan Licu.

Reamintim că incidentul în care fetiţa a fost luată cu mascaţii din casa familiei în care se afla în plasament a fost filmat şi a produs valuri de revoltă în spaţiul public. Acum, autorităţile analizează comportamentul procurorului de caz, care, aşa cum se vede şi în materialul video, a luat cu forţa fetiţa pentru a o urca în maşina ce urma s-o ducă la părinţii adoptivi.

În filmare se vede cum micuţa, de frică de a nu fi luată din casa asistentei maternale care o îngrijea de peste 7 ani, se agaţă cu disperare de aceasta strigând-o "mami". Femeia a leşinat în urma şocului emoţional.

Potrivit autorităţilor, procedura de adopţie fusese finalizată legal, după ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă doreşte să adopte copilul şi a refuzat în scris. Detalii aici

La rândul său, asistenta maternală care a avut grijă de fetiţă susţine că nu a refuzat adopţia copilei şi a fost obligată să semneze o declaraţie gata scrisă. Soţul acesteia declară, la rândul său, că a formulat plângeri la DIICOT împotriva DGASPC Mehedinţi. Detalii aici.

Preşedinta CSM, Lia Savonea, a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul procuroarei acuzate că ar fi bruscat fetiţa din Baia de Aramă în timpul acţiunii de ridicare a acesteia din casa asistenţilor maternali pentru a fi dusă familiei care a adoptat-o.

În speţă este vorba despre procuroarea Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, care a declarat, potrivit G4media.ro, că minora era agitată, iar ea a reuşit să o ia în braţe şi să o ducă tatălui adoptiv.

În materialul video devenit deja viral, se vede cum procuroarea o bruschează pe minoră şi o târăşte pe jos, în încercarea de a o urca în maşină pentru a o preda părinţilor adoptivi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne