Procurorii CSM sesizează Comisia Europeană după ce Adina Florea a chemat intempestiv la audieri doi membri

Adina Florea
Adina Florea (Epoch Times România)

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat, luni, în cadrul unui comunicat de presă, că sesizează Comisia Europeană, după ce Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a chemat la audieri doi procurori CSM.

"La data de 13 februarie a fost citat domnul Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, având ca obiect infracţiunile de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliţie judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către doamna procuror Adina Florea. La data de 14 februarie a fost citat domnul Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018, având ca obiect infracţiunile de neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliţie judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de acelaşi procuror Adina Florea", se arată în comunicatul citat.

Potrivit Secţiei de procurori a CSM, despre citarea celor doi membri ai Consiliului s-au scurs informaţii în mass media în dimineaţa zilei de 17 februarie, înainte desfăşurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.

"Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secţia pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiilor de vârf la nivelul Ministerului Public, dintre care două au fost negative. Secţia pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai Secţiei în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informaţiilor privind cele două activităţi procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parţial negativă a propunerilor Ministrului Justiţiei de ocupare a funcţiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secţiei, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituţională", a transmis Secţia de procurori a CSM.

În final, Secţia pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoştinţă aceste împrejurări.

"Secţia pentru procurori va continua să-şi exercite atribuţiile constituţionale de garantare a independenţei fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său", se mai precizează în comunicat.

Reamintim că Secţia de procurori a CSM a avizat negativ două dintre cele trei propuneri de şefi de parchete făcute de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Mai exact, Gabriela Scutea (propusă pentru funcţia de procuror general) şi Giorgiana Hosu (propusă pentru funcţia de procuror-şef DIICOT) au primit avize negative, în timp ce Crin Bologa (propus şef DNA) a fost avizat pozitiv.

Urmează în curând interviurile adjuncţilor propuşi de Predoiu pentru Parchetul General, DNA şi DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne