Primul asteroid troian al Pamantului a fost gasit pentru prima data de WISE

Un concept artistic al primului asteroid troian pe Pământ (gri), descoperit de NEOWISE. Orbita extrema a asteroidului este verde, iar orbita Pamantului este indicată prin puncte albastre
Un concept artistic al primului asteroid troian pe Pământ (gri), descoperit de NEOWISE. Orbita extrema a asteroidului este verde, iar orbita Pamantului este indicată prin puncte albastre (Paul Wiegert / University of Western Ontario)

Primul asteroid troian al Pamantului, 2010 TK7, a fost reperat in jurul soarelui de misiunea NASA Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE).

Asteroizi troieni impart orbita unei planete in anumite puncte, fie in fata fie in spatele ei. Avand in vedere ca sunt intotdeauna, indiferent de pozitie, in raport cu planeta ei nu se pot ciocni cu ea.

Exista troieni ce impart deja orbite cu planete precum Neptun, Marte si Jupiter. Cercetatorii credeau ca Pamantul ar putea avea proprii troieni, dar acesta este primul identificat.

"Acesti asteroizi orbiteaza mai ales in lumina zilei, ceea ce ii face foarte greu de vazut", a declarat Martin Connors de la Universitatea Athabasca din Canada intr-un comunicat de presa.

"Dar am gasit in sfarsit unul, pentru ca obiectul are o orbita neobisnuita ce il duce mai departe de Soare, ceea ce este tipic pentru troieni", a adaugat el. "WISE a fost un pion care ne-a oferit o perspectiva dificila de avut la suprafata Pamantului."

Connors si echipa sa au folosit datele de la telescopul WISE care examineaza cerul prin utilizarea luminii infrarosii doar de un an, incepand cu ianuarie 2010.

Cercetatorii au analizat datele si au gasit un asteroid numit 2010 TK7, despre care au confirmat mai tarziu, cu date suplimentare de la telescopul Canada-Franta-Hawaii din Hawaii, ca este un troian al Pamantului.

2010 TK7 are circa 300 metri in diametru si este la 50 de milioane de mile (80 de milioane km) distanta de Pamant. Orbita sa a fost estimata pentru cel putin 100 de ani, timp in care cel mai apropiat punct pe care il atinge fata de Pamant va fi la 15 milioane mile (24 milioane km) distanta.

"Pamantul urmareste mereu acest asteroid", a declarat cercetatorul principal al NEOWISE, Amy Mainzer, de la Laboratorul Jet Propulsion al NASA din California, in comunicatul de presa.

Constatarile au fost publicate in numarul din 28 iulie al revistei Nature.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură