Preşedintele sudanez al-Bashir forţat de armată să demisioneze [surse]

Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir
Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir (Ashraf Shazly/AFP/Getty Images)

Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, a fost forţat de armata ţării să demisioneze joi, după trei decenii de guvernare autocrată, au declarat surse sudaneze, precizând că se iau măsuri de formare a unui consiliu de tranziţie pentru a conduce ţara, potrivit Reuters.

Surse guvernamentale şi ministrul sudanez al Producţiei şi Resurselor Eonomice în Darfurul de Nord, Adel Mahjoub Hussein, au declarat la postul de televiziune al-Hadath TV din Dubai că preşedinţia lui Bashir s-a încheiat şi au loc consultări pentru crearea unui consiliu militar de guvernare.

Sursele au mai declarat pentru Reuters că Bashir, în vârstă de 75 de ani, se află la reşedinţa prezidenţială sub “pază puternică”. Un fiul al lui Sadiq al-Mahdi, liderul principalului partid de opoziţie al ţării, Partidul Umma, a declarat pentru al-Hadath TV că Bashir se află sub arest la domiciliu împreună cu câţiva “lideri ai grupului terorist Frăţia Musulmană”.

Joi dimineaţă, televiziunea de stat sudaneză a declarat că armata va face în curând un anunţ important, însă după câteva ore nu a fost publicată nicio declaraţie, unele rapoarte susţinând că există neînţelegeri legate de componenţa consiliului.

Unii manifestanţi care au protestat împotriva lui Bashir începând cu 19 decembrie 2019, au declarat că se tem că întârzierea îi va permite acestuia să fugă în exil.

Televiziunea şi radioul de stat au difuzat muzică patriotică, amintind de modul în care s-au desfăşurat intervenţiile militare în timpul precedentelor episoade de tulburări civile.

Totodată, în preajma Ministerului Apărării şi pe drumurile şi podurile principale din capitala ţării au fost plasate trupe.

Mii de oameni au participat la un protest anti-guvernamental în faţa clădirii Ministerului Apărării, în timp ce mulţimi mari de oameni au ieşit în stradă în centrul Khartoum-ului, dansând şi scandând slogane anti-Bashir.

Manifestanţii au cerut un guvern civil şi au declarat că nu vor accepta o administraţie condusă de armată, oficiali ai sectorului de securitate sau consilieri ai lui Bashir.

Nu este clar ce anume se va întâmpla acum cu Bashir, care a fost pus sub acuzare de Curtea Penală Internaţională de la Haga şi se confruntă cu un mandat de arestare pentru acuzaţii de genocid în regiunea sudaneză Darfur în timpul unei rebeliuni care a început în 2003 şi a dus la moartea a aproximativ 300.000 de persoane.

Bashir, fost membru al trupelor aeropurtate, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge în 1989, a fost o persoană dezbinătoare care a reuşit să se menţină în funcţie în pofida tuturor crizelor interne, rezistând încercărilor Occidentului de a-i slăbi priza asupra puterii.

Sudanul a avut de suferit din cauza unor perioade prelungite de izolare începând cu 1993, când SUA a adăugat guvernul lui Bashir pe lista sponsorilor terorismului pe motiv că acesta a adăpostit militanţi islamişti. Patru ani mai târziu, Washingtonul a aplicat diverse sancţiuni împotriva ţării.

Cea mai recentă criză s-a amplificat începând cu weekendul trecut, când mii de manifestanţi au început să campeze în faţa sediului Ministerului Apărării, unde este localizată reşedinţa lui Bashir.

Marţi au izbucnit ciocniri între soldaţii care încercau să protejeze manifestanţii şi personalul serviciilor de informaţii şi securitate care au vrut să îi disperseze. Cel puţin 11 persoane au murit, inclusiv 6 membri ai forţelor armate, a comunicat Ministerul de Interne, citând un raport al poliţiei.

Începând cu decembrie, Sudanul a fost marcat de proteste declanşate constant datorită presiunilor guvernului de a creşte preţul la pâine şi de o criză care a dus la deficitul de combustibil şi de numerar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe