Preşedintele iranian vizitează Parisul pentru a încheia contracte şi a încălzi relaţiile

Preşedintele iranian Rouhani soseşte miercuri în Franţa pentru tratative cu guvernul şi încheierea unor contacte comerciale. Perspectivele sunt mai roz de la ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului cu două săptămâni în urmă.
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani.
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Pentru a doua oară în doar două luni, liderii politici şi oamenii de afaceri francezi se pregătesc să-l întâlnească pe preşedintele iranian Hassan Rouhani, sperând să înceapă un nou capitol cu naţiunea strategică din Orientul Mijlociu.

Călătoria lui Rouhani în Paris a fost iniţial programată pentru noiembrie, dar a fost anulată brusc după atacurile teroriste din capitala franceză în care au fost ucise şi rănite aproximativ 500 de persoane. La acea vreme, liderul iranian a trimis un mesaj către omologul său francez Francois Hollande, numind atacurile jihadiştilor “crime împotriva umanităţii”.

Acum lucrurile s-au schimbat, Rouhani efectuând în această săptămână vizite în Italia, la Vatican şi în Franţa, cu scopul de a promova relaţiile cu ţările europene, în condiţiile în care ţara sa iese din izolare.

Rouhani soseşte miercuri în Paris după două zile petrecute în Italia, unde s-a întâlnit cu premierul Matteo Renzi şi alţi oficiali italieni de rang înalt şi unde a luat cuvântul la un forum economic. În plus, el a participat la discuţii cu Papa Francisc, devenind primul lider iranian care a mers la Vatican într-o perioadă de două decenii, susţine Deutsche Welle.

Vizitele lui Rouhani au loc după ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului la începutul acestei luni, ca urmare a unui acord nuclear controversat semnat anul trecut la Viena între marile puteri şi Teheran.

Liderul iranian ar putea beneficia de una dintre cele mai călduroase primiri din partea liderilor de afaceri francezi, care sunt dornici să se alăture rivalilor din Italia şi altor ţări în accesarea pieţei iraniene. Rouhani susţine că obiectivul Iranului pentru o creştere anuală de 8% poate fi realizat doar prin intermediul unor investiţii străine în valoare de câteva miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe