Premierul sloven Miro Cerar demisionează după o hotărâre a Curţii Supreme

Miro Cerar
Miro Cerar (JURE MAKOVEC/AFP/Getty Images)

La doar câteva ore după ce instanţa supremă din Slovenia a anulat un referendum asupra unui proiect feroviar guvernamental, premierul Miro Cerar a declarat că se retrage.

Instanţa a decis ca guvernul a desfăşurat o campanie unilaterală pentru referendum.

Premierul Miro Cerar, şi-a anunţat demisia miercuri la scurt timp după ce Curtea Supremă a ţării a anulat rezultatele unui referendum din anul trecut.

În septembrie, peste 53% dintre alegători au votat în favoarea unui proiect guvernamental de cale ferată în valoare de 1 miliard de euro, cel mai mare program de investiţii al guvernului de centru-stânga.

"Am luat o decizie pe care orice politician cinstit ar trebui să o facă într-o astfel de situaţie", a declarat Cerar într-o conferinţă de presă miercuri. "Veţi avea o şansă, în timpul alegerilor, de a judeca între bine şi rău şi cine merită sprijinul dumneavoastră".

Cerar a spus ca şi-a prezentat demisia în parlament, dar că va rămâne în funcţie până la formarea unui nou guvern.

Slovenia urmează să organizeze alegerile parlamentare în luna iunie, însă data va fi probabil depăşită de câteva săptămâni.

Guvernul a planificat construirea unei linii de cale ferată de 27 kilometri între oraşul de frontieră italiană Divaca şi portul maritim adriatic Luka Koper.

Dar unii au fost îngrijoraţi de ostul prea mare al proiectului şi că guvernul a împins referendumul.

Un ONG, Contribuabilii Nu Renunţă, a adus cazul la Curtea Supremă din Slovenia, argumentând că guvernul a avut un avantaj nedrept în referendum, deoarece a utilizat 95 000 de euro, fonduri publice, pentru a susţine campania.

Instanţa le-a dat dreptate într-o hotărâre emisă miercuri.

"Campania guvernului a fost inadmisibil de unilaterală", a decis instanţa de judecată, ordonând Comisiei Electorale de Stat să stabilească o nouă dată pentru referendum.

Guvernul lui Cerar s-a confruntat, de asemenea, cu un val recent de greve ale lucrătorilor din sectorul public, pe fondul redresării economice a Sloveniei. Multe şcoli din ţară au fost închise miercuri, când profesorii au intrat în grevă pentru a doua oară într-o lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe