Premierul R.Moldova, Chiril Gaburici, ar putea fi pus sub învinuire în cazul diplomei de bacalaureat false

Diplome, acte de identitate şi ştampile falsificate
Diplome, acte de identitate şi ştampile falsificate (Epoch Times România)
Chiril Gaburici, premierul Republicii Moldova, ar putea fi pus sub învinuire pentru uz de acte false în dosarul penal deschis recent de MAI, pe baza unei expertize grafologice asupra diplomei de Bacalaureat a acestuia, potrivit deschide.md. Potrivit unor surse, dosarul ar fi fost expediat Procuraturii.

În context, reacţia premierului Chiril Gaburici a fost următoarea: "Mă bucur că, în sfârşit, lucrurile s-au pornit. Şi probabil, cu toţii, vă daţi seama că aceste lucruri s-au pornit îndeosebi, imediat, după ce am făcut scrisoarea ceea publică, sâmbăta aceasta. Sper ca şi în cazul băncilor tot aşa se va merge. Desigur că voi merge la audieri".

Chiril Gaburici a afirmat, potrivit Publika.TV, că în sarcina procurorilor este să aducă dovezi cu privire la faptul falsificării actelor de studii: "Ei trebuie să demonstreze lucrul acesta, nu eu. Eu nu ştiu despre ce diplomă este vorba. Tot ce am prezentat eu în CV-ul meu este adevărat.".

Menţionăm că Gaburici a solicitat preşedintelui Nicolae Timofti, şefului Legislativului, Andrian Candu, şi deputaţilor demiterea conducerilor Procuraturii Generale, Băncii Naţionale şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

În legătură cu declaraţiile făcute de premier şi acţiunile întreprinse de acesta, fostul prim-ministru Ion Sturză a declarat că acestea sunt un joc penibil pe care îl face acesta.

"Este cu totul si cu totul deplasat acest joc pe care îl face premierul moldovean, Gaburici, un fel de scrisoare cu ştreangul la gât. El ştie foarte bine că s-au declanşat toate măsurile juridice în legătură cu diploma falsă şi actele de studii falsificate. Deci, e o încercare disperată a unui om care a ajuns într-o situaţie derizorie de a-şi regla nişte conturi cu opinia publică, dar în primul rând cred că ar trebui să îşi regleze conturile cu sine însuşi… El are mari probleme de integritate pe care ar trebui să le explice, şi nu numai cu documentele false, dar şi cu activităţile sale de business", a precizat Ion Sturză în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă.

La rândul său preşedintele Parlamentului Andrian Candu apreciază ultimatumul premierului ca fiind o faptă neconstituţională. "Nu este constituţional ca un premier să înainteze ultimatumuri preşedintelui ţării şi preşedintelui Parlamentului, şi mai ales în maniera în care a făcut-o domnul Gaburici", a precizat preşedintele Parlamentului Andrian Candu, scrie deschide.md.

Precizăm că deschide.md a publicat un document care specifică faptul că diploma de absolvire a premierului este neconformă cu realitatea. Din document rezultă că semnătura directorului liceului unde ar fi învăţat premierul este falsificată, precum şi ştampila instituţiei. De asemenea, expertiza atestă că fişa cu tabelul din interiorul diplomei şi coperta documentului aparţin unor acte diferite. Amintim că în cadrul anchetei, ar fi fost audiaţi mai mulţi profesori de la Liceul ”Ştefan cel Mare” care ar fi confirmat faptul că Chiril Gaburici nu şi-a făcut studiile în instituţia de învăţământ.

Publicaţia „Ziarul de Gardă” a scris, în luna martie, că Chiril Gaburici nu a obţinut niciodată diploma de Bacalaureat întrucât a fost exmatriculat din liceu înainte de a susţine examenul. Potrivit aceleeaşi sure, Gaburici are diplomă pentru absolvirea a 11 clase, eliberată însă de o instituţie de învăţământ pe care, în realitate, nu a frecventat-o.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe