Premierul May la un pas de demisie. Boris Johnson ar vrea să îi ia locul

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Dan Kitwood/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a decis că la începutul lunii următoare va propune o dată la care îşi va prezenta demisia, după discuţiile cu parlamentari conservatori care au insistat ca aceasta să stabilească data pentru eliberarea funcţiei.

Potrivit publicaţiei Mirror, care a citat miniştri de Cabinet, în timpul discuţiilor emoţionante cu conservatorii de top i-ar fi dat lacrimile lui May, pentru că planurile sale pentru Brexit au mici şanse să fie aprobate.

O sursă a guvernului a avertizat că lui May încă îi lipseşte sprijinul a 80 de parlamentari pentru a adopta acordul de retragere, adăugând: “În cazul în care proiectul de lege cade, toţi ştiu ce va urma după aceea. Este ultima acţiune a acestui guvern”.

Această înfrângere ar declanşa demisia lui May şi ar lansa o competiţie pentru preluarea conducerii ţării înaintea vacanţei de vară.

Fostul secretar britanic de Externe Boris Johnson s-a alăturat listei tot mai mari a conservatorilor care vor să candideze la şefia Partidului Conservator după ce premierul May va anunţa data retragerii sale, potrivit unor rapoarte media.

Când a fost întrebat la un eveniment de afaceri în Manchester dacă va candida, Johnson a confirmat că se va înscrie pe lista candidaţilor. Anul trecut, Johnson a demisionat din funcţia de secretar de Externe, susţinând în cererea de demisie că Marea Britanie se îndreaptă spre “statutul de colonie” în cazul în care vor fi aprobate planurile “soft” ale premierului May pentru Brexit.

Câţiva conservatori au declarat deja că vor demisiona din partid dacă Johnson va deveni premier, potrivit publicaţiei Mirror.

În pofida supravieţuirii după votul de neîncredere din decembrie 2018, May a fost forţată de membri de rang înalt ai Partidului Conservator să stabilască o dată clară pentu retragerea sa.

După întâlnirea dintre May şi conservatorii de top, sir Graham Brady, preşedintele Comisiei 1922, a afirmat că se va întâlni cu premierul pentru a conveni asupra detaliilor retragerii sale şi a discuta despre viitorul ei după dezbaterea şi votul la care va fi supus acordul de retragere în săptămâna care începe cu data de 3 iunie.

Noul termen limită pentru Brexit este 31 octombrie, deşi mulţi susţinători ai Brexitului se tem că ieşirea ar putea fi amânată, sau chiar suspendată.

“Ne confruntăm cu riscul real să rămânem ca somnambulii în UE”, declara Steven Barclay, ministru britanic pentru Brexit, într-un interviu acordat publicaţiei The Sun.

“Din acest motiv consider că va fi nejustificabil ca guvernul să nu folosească următoarele luni pentru a continua să se pregătească pentru riscul real al ieşirii noastre din UE fără un acord”, a precizat Barclay.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe