”Premierul” din Crimeea anunţă crearea unui ”minister al apărării autonom”

”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea.
”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)

Regiunea autonomă Crimeea va avea un ”minister al Apărării” separat, anunţă ”premierul” pro-Rusia din Crimeea, Sergey Aksenov, în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată în Simferopol, notează Ria Novosti.

La scurt timp după preluarea puterii din Crimeea cu ajutorul forţelor ruseşti şi a parlamentarilor din Crimeea, Aksenov a susţinut că toţii ofiţerii din structurile militare şi ale poliţiei trebuie să asculte de comanda sa, în caz contrar, fiind liberi să-şi părăsească posturile.

Aksenov nu recunoaşte autorităţile de la Kiev şi a cerut ajutorul Kremlinului pentru ”protecţia etnicilor ruşi din Crimeea”. Cererea, aprobată de Kremlin, ar fi dus la invadarea teritoriului cu soldaţi Rusiei.

”Premierul” din Crimeea susţine că el este cel care a cerut organizarea ”forţelor de apărare” înarmate cu echipamente profesioniste, vorbitoare de limbă rusă şi coordonate precis în asalturile punctelor de importanţă din peninsulă.

Aksenov a fost votat ”premier”, o funcţie inexistentă anterior în Crimeea, de către parlamentarii pro-ruşi şi în prezenţa forţelor pro-ruse care capturaseră clădirea guvernamentală. Iniţial, acesta a organizat un referendum pe tema autonomiei în luna mai, reprogramat apoi la sfârşitul lunii martie.

Peninsula Crimeea este controlată de facto de Moscova prin intermediul a cel puţin 16.000 de trupe, începând din ziua de vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe