„Povestea câtorva milioane de români”, via Vlad Voiculescu

„S. vorbeşte o română simplă şi despre toate vorbeşte cu o blândeţe şi cumpătare pe care mai rar o întâlneşti”, povesteşte Vlad Voiculescu despre o tânără pe care a întâlnit-o în avion în timp ce se întorcea din Londra. Fostul ministru vede în S. povestea a milioane de români nevoiţi să lucreze în străinătate din cauza condiţiilor din ţară.
Vlad Voiculescu alături de o tânără care lucrează în Londra
Vlad Voiculescu alături de o tânără care lucrează în Londra (Facebook.com / Vlad Voiculescu)

Fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a întâlnit din întâmplate în avion cu o tânără care lucrează în Londra şi se întoarce în ţară "măcar câte o lună pe an". Povestea ei este povestea a milioane de români care au ajuns să muncească în străinătate forţaţi de circumstanţele din ţară.

"Am zburat astăzi înapoi de la Londra la Bucureşti, cu Wizz Air. Avionul a avut întârziere. Ne-au anunţat de la început că vom pleca mai târziu cu 25 minute. Oamenii au vociferat după care şi-au scos frumos picnicul din geantă. Am scos din rucsac o sticlă de apă minerală şi când am deschis-o am reuşit să stropesc bine cam jumătate de metru în jurul meu. S. era în dreapta mea. M-am gândit că o să îmi spună vreo două, aşa cum se întâmplă în avioanele cu români unde auzi aproape invariabil mai multe "tz tz tz" şi "vezi dom'le pe unde..." decât "mă scuzaţi". Ea s-a scuturat puţin însă şi a zâmbit: "e cald afară!". O mână de om, S. vorbeşte o română simplă şi despre toate vorbeşte cu o blândeţe şi cumpătare pe care mai rar o întâlneşti", a scris Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.

"Au distrus tot", i-a spus tânăra, referindu-se la România. "Dacă te plătesc cu 200 lire şi ai doi copii şi lucrează doar unul... tot ce ai în minte este să pleci, nu? ...o să rămână în ţară minorii şi bunicii".

"A plecat din ţară prima dată la 19 ani, în Germania. A lucrat acolo într-o cafenea turcească. Vorbea limba. Mama ei este de origine turcă. A plecat apoi la Londra, unde lucrează acum într-o fabrică de pâine. Nu ştia deloc engleza când a ajuns la Londra... "scriam pe telefon ce voiam să spun şi traduceam cu google". Dacă s-ar întoarce vreodată acasă, ar fi pentru că îi este dor de familie. Este cea mai mică dintre copiii familiei. Toţi sunt în România, singurul "acasă" pe care îl ştie şi ea. Spune că nu ştie dacă se va mai întoarce vreodată "de tot" în România. Vine însă acasă măcar câte o lună pe an... pentru că în Londra "nu trăieşti... mergi la serviciu şi acasă, atât". Povestea câtorva milioane de români...", a precizat Vlad Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne