Potrivit ONU: în curând ar trebui să se ia în considerare ideea de a mânca insecte

Mâncarea aranjată artistic place atât ochilor cît şi papilelor gustative.
Mâncarea aranjată artistic place atât ochilor cît şi papilelor gustative. (NC)

Experţii ONU au emis un aviz oficial, potrivit căruia ar trebui să mâncăm insecte. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) subscrie la recomandarea ONU şi adaugă faptul că insectele au un impact mai puţin negativ asupra mediului decât creşterea bovinelor, relevă miercuri presa italiană.

Pentru multe persoane, insectele sunt deja o specialitate culinară apreciată, altora, numai gândul de a le mânca le dă fiori de repulsie şi de dezgust. Indiferent dacă agreem sau nu ideea de a consuma insecte, conform ONU, ele sunt o sursă de hrana "nefolosită" încă, care ar putea rezolva în mare parte problema foametei pe glob.

Cei care cred că insectele sunt consumate numai de oamenii foarte săraci, care chiar nu au nimic altceva de mâncare, se înseală grav.

Aproximativ 2 miliarde de oameni se hrănesc deja în mod regulat cu insecte. Fanii acestor "alimente" le consideră o alternativă la carne şi peşte, datorită bogăţiei lor de proteine, minerale, fibre, grăsimi şi acizi graşi, care le fac să fie pline de substanţe nutritive speciale.

Pe piaţă se vând şi consumă mai multe specialităţi de insecte, iar în lume sunt multe fast-food-uri şi restaurante care le prepară cât mai diversificat: de la furnici şi lăcuste prăjite la gândaci şi omizi în sos, sunt multe feluri în care insectele pot fi gătite, „pour les connaisseurs”. În România, ele sunt un pic mai dificil de găsit, dar se spune că, mai devreme sau mai târziu, le vom putea găsi în restaurantele bune, în supermarket-uri sau în pieţele locale.

În orice caz, chiar dacă va mai trece ceva timp până când românii vor privi insectele ca pe ceva gustos de mâncare, FAO cât şi ONU consideră că acest gen de hrană ar trebui să fie luat cu adevărat în serios, căci, în generozitatea ei, natura ne oferă peste 1.900 de specii de insecte comestibile, ce pot fi consumate fără să riscăm îmbolnăviri.

O "turmă" de insecte, susţine FAO, are un impact mai puţin negativ asupra mediului decât o au turmele de animale. Fiind mici, insectele ocupă puţin teren, consumă mai puţină apă şi hrană, din procesul creşterii lor rezultând mult mai puţine gaze de seră decât rezultă, de exemplu, de la vaci sau la oi.

Foamete sau nu, în scurt timp prietenele noastre insectele, inclusiv cele care ne mai muşcă sau înţeapă uneori, ar putea ajunge pe masa noastră ca fel pricipal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură