Poroşenko vrea să organizeze un referendum pe tema aderării Ucrainei la NATO

În condiţiile amplificării conflictului din estul Ucrainei între separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale, preşedintele ucrainean Poroşenko a anunţat că doreşte să organizeze un referendum pe tema aderării ţării sale la NATO – o acţiune complet respinsă de Rusia.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat mass mediei germane că intenţionează să organizeze un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO, acum când sondajele de opinie arată că 54% dintre ucraineni favorizează o astfel de mişcare.

“Acum patru ani, doar 16% au fost în favoarea intrării Ucrainei în NATO. Acum este vorba de 54%”, a declarat liderul ucrainean ziarului german Funke Mediengruppe într-un interviu publicat miercuri.

“În calitate de preşedinte, sunt ghidat de opiniile poporului meu şi voi organiza un referendum pe tema aderării [Ucrainei] la NATO”.

Poroşenko a promis că va face tot ce îi va sta în putinţă pentru ca ţara să obţină statutul de membru al alianţei militare vestice, dacă poporul ucrainean va vota pentru acest lucru.

Liderul ucrainean a mai precizat că armata ţării va respecta standardele NATO până în 2020.

NATO şi Ucraina au avut o relaţie apropiată de la începutul anilor 1990 şi website-ul alianţei susţine că legăturile lor reprezintă unul dintre cele mai substanţiale parteneriate ale NATO.

Totuşi, orice mişcare din partea NATO de a accepta Ucraina va amplifica tensiunile cu Rusia.

Poroşenko a declarat ziarului german că Ucraina face progrese în privinţa aderării la Uniunea Europeană prin reducerea deficitului său bugetar şi reducerea corupţiei.

“Europa ar trebui să realizeze că va fi mai sigură, mai de încredere şi mai fericită cu Ucraina”, a adăugat preşedintele ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe