Ponta: Trebuie să lăsăm orgoliile ca să ieşim din prăpastie. Soluţia e un Guvern de uniune naţională după alegeri

Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Cu doar trei zile înaintea votului de la referendum şi pentru europarlamentare, fostul premier Victor Ponta susţine, într-un amplu interviu acordat jurnalistului Cristian Andrei de la Europa Liberă, că singura soluţie este formarea unui Guvern de uniune naţională, în contextul în care un dialog al forţelor din Opoziţie poate duce la dărâmarea actualului Executiv.

Reporter: Ce şansă are o moţiune de cenzură după alegerile europarlamentare? PNL a anunţat că va depune una.

Ponta: Da, a anunţat, dar a anunţat degeaba. Ştiţi foarte bine că domnul Orban nici nu e în Parlament măcar să o susţină, o susţine din afară, ca suporter. Consider că dacă duminică oamenii vin la vot, dacă prin prezenţa lor, prin votul lor îi dau un mesaj lui Dragnea că a rămas doar cu electoratul captiv, cel care se uită la Antena 3 şi crede orice vede acolo, atunci, cu siguranţă, de luni, în Parlament putem să convingem alţi parlamentari să ni se alăture, în primul rând pentru schimbarea lui Dragnea de la preşedinţia Camerei Deputaţilor, că acolo este călcâiul lui Ahile.

Reporter: Va ajuta ca anumiţi parlamentari din PSD să migreze către dumneavoastră?

Ponta: Nu există altă soluţie. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Guvernul se schimbă în Parlament. Degeaba convingi penelişti sau userişti, că ei sunt deja convinşi. Trebuie să convingi parlamentari de la PSD şi de la ALDE să vină alături de tine pentru a face schimbarea. Până la următoarele alegeri doar aşa se poate face schimbarea, cu Pro România care strânge aceste voturi pentru a schimba ceea ce avem azi.

Reporter: Aţi intra la guvernare alături de PNL?

Ponta: Nu.

Reporter: Atunci cum ar forma majoritatea noul Guvern?

Ponta: Cred că în momentul în care nu mai există majoritate pentru actualul Guvern, cred că abia atunci domnul Iohannis termină campania pentru PNL şi trebuie să redevină preşedinte, să cheme absolut toate forţele politice. În PSD, în momentul în care Dragnea nu mai are pârghiile guvernării nu va mai avea putere, pentru că acum puterea lui este ţinută cu funcţii şi cu avantaje. Trebuie să ne aşezăm toţi la masa să găsim o soluţie până la alegeri de a guverna România şi de a opri multe din lucrurile catastrofale care se întâmplă azi.

Absorbţia de fonduri europene e 20%, orice spune Dăncilă sau Plumb sunt minciuni, 20%, e pe site-ul Comisiei Europene, împrumuturile pe care le face Ministerul de Finanţe, toate se duc pentru plata altor împrumuturi sau pentru pensii şi salarii, Fondul Suveran, care înseamnă practic fraudarea tuturor companiilor de stat - şi aşa faptul că le iau 90% din toate profiturile îi lasă fără investiţii. Acum, după ce i-au lăsat fără investiţii, după ce au luat sângele companiilor sunt gata să le omoare de tot. Asta trebuie să facă viitorul Guvern.

Reporter: Acest Guvern nou trebuie să fie de uniune naţională sau cum îl vedeţi?

Ponta: Categoric, aceasta ar fi soluţia cea mai bună. Asta înseamnă să lase toată lumea orgoliile deoparte şi să sprijinim o formulă care să ne scoată din prăpastie, că suntem, nu pe buza prăpastiei, ci suntem deja în cădere. Guvern de uniune naţională? În acest moment, altă soluţie nu văd, bazată pe realitatea din Parlamentul României.

Interviul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne