Polonia primeşte primul transport de gaz natural lichefiat din SUA

O navă americană ce transportă gaz natural lichefiat a ajuns joi în Polonia, ca parte a eforturilor ţării europene şi a regiunii de a reduce dependenţa de Rusia.

 Premierul polonez Beata Szydlo.
Premierul polonez Beata Szydlo. (John Thys/AFP/Getty)

Aceasta este prima livrare de gaz american către estul şi nordul Europei, care îşi construieşte o nouă reţea de surse energetice şi de transport de gaz.

Anul trecut, Polonia şi-a deschis primul terminal pentru gaz natural lichefiat (GNL) în Swinoujscie, pe coasta Mării Baltice.

Un alt furnizor îndepărtat – Qatarul – a efectuat deja unele livrări.

Fiind prezentă la ceremonia de întâmpinare a navei americane “Clean Ocean”, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că acesta este un moment istoric care favorizează securitatea energetică a regiunii.

“Astăzi, Polonia poate spune că este o ţară sigură şi suverană, de asemenea, şi datorită faptului că avem investiţii atât de minunate precum terminalul GNL”, a precizat ea. “Zile precum aceasta rămân în istorie”.

Premierul polonez a făcut apel la Statele Unite ca această cooperare să se amplifice.

Regiunea încearcă să îşi reducă dependenţa de Rusia, care ocazional şi-a folosit exporturile de gaze pentru a aplica presiune politică. Regiunea încearcă să aducă gaz din Marea Nordului şi, de asemenea, să îşi mărească producţia proprie.

Departamentul de Stat al SUA a precizat într-o declaraţie că exporturile de GNL “susţin locurile de muncă americane, reduc preţurile la energie pentru partenerii noştri din străinătate şi contribuie la atingerea obiectivelor securităţii energetice ale Europei folosind un furnizor de încredere şi bazat pe piaţă”.

Oficialii nu au dezvăluit cantitatea de gaz natural lichefiat livrat sau preţul.

SUA este bogată în gaze de şist şi a exportat până acum combustibil unor naţiuni sud-europene precum Spania şi Turcia, dar nu şi naţiunilor din nordul continentului.

O altă livrare de gaz american este aşteptată de Polonia în această vară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe