Poliţişti şi jandarmi români din Afganistan, neplătiţi de la începutul anului

Poliţiştii şi jandarmii români plecaţi în ianuarie în Afganistan se gândesc serios să se întoarcă acasă. Până acum ei nu au primit niciun ban pentru riscurile pe care şi le asumă.
Detaşament de militari români, la o ceremonie înaintea plecării din Afganistan.
Detaşament de militari români, la o ceremonie înaintea plecării din Afganistan. (Eugen Mihai / www.mapn.ro)

Poliţiştii şi jandarmii români care au plecat la începutul anului în misiune în Afganistan nu au primit până acum niciun ban, deşi au trecut mai bine de nouă luni de atunci, motiv pentru care ameninţă că se întorc în ţară, relatează Digi24.

Cei 30 de angajaţi ai Ministerului de Interne - 25 de jandarmi şi cinci poliţişti - au plecat în misiune de securitate şi menţinere a păcii pe 21 ianuarie 2015 şi aveau dreptul la o diurnă de 100 de dolari.

Conform înţelegerii dintre statul român şi SUA, banii trebuie plătiţi de Departamentul de Stat al SUA, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Românii se gândesc serios să revină în ţară înainte de termen, în contextul în care misiunile sunt foarte periculoase, în fiecare lună un militar este grav rănit în urma atacurilor insurgente. Cei mai mulţi ignoră însă riscurile, pentru o viaţă mai bună. Ei încasează în ţară salariul, iar diurna este pusă de-o parte.

"Au trecut lunile, nu au primit nicio sumă, doar promisiuni că este o chestiune de birocraţie. (...) Ei nu mai au încredere în comandanţi, pentru că tot ce li s-a transmis s-a dovedit doar o amânare", a declarat Vasile Lincu, preşedintele sindicatului Pro Lex.

Românii aşteaptă o explicaţie oficială de aproape 10 luni. Rând pe rând, oamenii au ameninţat că îşi dau demisia din Ministerul de Interne. Spun însă că plângerile nu i-au impresionat pe şefii lor. Ministerul de Interne nu a răspuns nici solicitărilor trimise de Digi24.

Oamenii spun că dacă ar fi rămas în ţară ar fi încasat pe lângă salariu solda de hrană şi banii de uniformă. "Au dificultăţi financiare, colegul nostru chiar a făcut o solicitare să i se înceteze misiunea dacă nu-şi vede banii pentru că nu mai sunt credibili cei care răspund de misiune", exemplifică Vasile Lincu.

Într-un răspuns pentru Digi24 Ambasada SUA promite că problema poliţiştilor români se va rezolva curând.

"România rămâne un aliat fidel în misiunea din Afganistan. Diurnele pentru jandarmii şi poliţiştii români care activează în cadrul misiunii Resolute Support Mission sunt în acest moment în curs de plată de către Departamentul Apărării al SUA. Regretăm inconvenienţa provocată de orice întârzieri", a transmis Ambasada SUA.

Oficialii români susţin că este singurul incident financiar între cele două ţări de la începutul colaborării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne