"Politica pumnului în gură" UDMR înclină balanţa într-un moment cheie. Posibil troc cu PSD la orizont

PSD, ALDE şi UDMR tocmai au dat, potrivit Opoziţiei, o lovitură serioasă democraţiei punând bazele unui sistem de vot asemănător celor din statele autoritare, unde legile se adoptă pe repede-înainte, iar dezbaterile parlamentare sunt practic inexistente.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

Comisia de Regulament prezidată de pesedistul Eugen Nicolicea a dat, miercuri, (pe fundalul unor acuzaţii de abuz în serviciu) undă verde unei proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, potrivit căruia amendamentele opoziţiei respinse de comisiile parlamentare nu se mai discută în plen, astfel că majoritatea poate vota legi la foc automat fără prea mari dezbateri. Un rol decisiv în toată povestea l-a avut votul UDMR, care a înclinat balanţa în favoarea Puterii.

Întâmplător sau nu, înainte de votul de astăzi din comisie, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor a apărut, brusc, marţi seară, propunerea legislativă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, proiect cu cântec care a făcut mare vâlvă în presă.

Aşa cum pentru PSD-ALDE, modificarea Regulamentului, astfel încât Opoziţia să nu le mai pună beţe în roate, este extrem de importantă înaintea votului de azi pe legile justiţiei, la fel şi pentru maghiari proiectul de lege care tocmai a intrat incognito pe ordinea de zi a plenului.

Ulterior, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat cu 176 voturi "pentru" şi 88 voturi "împotrivă" modificarea Regulamentului în sensul dorit de coaliţia PSD-ALDE.

Reamintim că după ce miercurea trecută au stat până în creierii nopţii în Parlament să adopte amendamente la una dintre legile Justiţiei, împiedicaţi fiind de USR - care a recurs la prevederile regulamentare de a susţine amendamentele în plen - reprezentanţii puterii au găsit o soluţie să rezolve problema.

Artizanul OUG 13, Florin Iordache, împreună cu Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Marian Cucşa (ALDE) au propus ca, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri. Iniţiativa lor a fost asumată de pesedistul Eugen Nicolicea şi udemeristul Marton Arpad, membri în Comisia de regulament.

Ajunsă la comisie, propunerea a căpătat forma unui amendament ceva mai amplu, însă Marton Arpad a decis să facă un pas în spate şi să nu îşi mai asume calitatea de iniţiator, iar propunerea a picat la vot.

Surprinzător, în ziua următoare - adică astăzi - a fost scoasă de la sertar o altă propunere de modificare a Regulamentului mai veche, care a fost "cosmetizată" cu prevederile propuse iniţial de Iordache. De data aceasta însă, Marton Arpad a votat cu puterea, astfel că propunerea a trecut de Comisie.

Parlamentarii PNL, USR şi PMP din comisie au acuzat instaurarea "politicii pumnului în gură", o adevărată "bătaie de joc faţă de democraţie".

"În doar câteva minute, prin schimbarea regulamentului Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea a întors România în epoca lui Iliescu. Opoziţia este redusă la tăcere. Amendamentele opoziţiei nu vor mai fi dezbătute şi votate", a declarat indigant un deputat USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne