Poate fi vindecat diabetul?

Leacul pentru diabet ar putea fi cina dumneavoastra.
Leacul pentru diabet ar putea fi cina dumneavoastra. (Lousie McCoy / The Epoch Times)

O editie recenta a Jurnalului Asociatiei Medicale Americane contine un comentariu intitulat:"Poate fi diabetul vindecat?"[1]. Mi-a atras atentia, in parte deoarece sunt interesat de diabet, ca boala, dar si pentru cuvantul "vindecare", care nu se aplica de obicei unei boli cum este diabetul.

Conceptia traditionala este ca o persoana diabetica va fi intotdeauna diabetica. Comentariul provoaca aceasta conceptie si vorbeste despre posibilitatile de vindecare ale diabetului de tip I, prin intermediul transplantului de pancreas sau a celulelor care produc insulina(celulele beta). De asemenea se discuta despre abordari mai experimentale, cum ar fi terapia cu celule stem.

Comentariul vorbeste si depre potentiala vindecare a diabetului de tip II, mult mai comun decat tipul I. Autorul sustine ca interventiile ca bandajarea gastrica, de exemplu, prezinta un real potential.

Autorul prezinta si ideea unei solutii mecanice pentru diabet, sub forma unui aparat care monitorizeaza nivelul de zaharuri si furnizeaza doza potrivita de insulina. Astfel de aparate nu sunt inca disponibile, insa chiar daca ar fi, nu sunt sigur ca ar reprezenta un tratament. Dar vor fi, daca vor exista vreodata, un nou mod, mult mai sofisticat, de a administra insulina. Asta nu reprezinta un tratament conform dictionarului meu.

Acest articol m-a facut sa-mi pun intrebarea daca nu exista cumva o solutie mai putin tehnologica impotriva diabetului. In opinia mea exista. Imaginati-va ca un barbat, in varsta de 50 de ani, este diagnosticat cu diabet de tipul II, in urma unui test de sange. Testarile repetate confirma diagnosticul. Sa ne imaginam ca aceasta persoana nu prezinta semne de complicatii, in urma diabetului, cum ar fi leziuni la nivelul ochilor, nervilor, rinichilor sau vaselor de sange.

Dupa cum stiti, principala problema in urma diabetului este ca organismul nu controleaza bine zaharurile, astfel incat nivelul acestora este de obicei mai ridicat. Factorii importanti ar fi imunitatea la hormonul insulinei(insulina nu functioneaza asa cum trebuie) sau secretia inadecvata de insulina din cauza unor probleme la nivelul pancreasului.

Ganditi-va ca aceasta persoana decide sa adopte o dieta cu continut scazut de carbohidrati. Si ganditi-va ca testarea repetata de dupa doua luni nu mai evidentiaza dovezi ale diabetului. El continua dieta, si dupa un an, testele nu indica prezenta diabetului sau a complicatiilor ce ar putea urma boala. Aceasta poate parea o situatie ipotetica, insa reflecta experiente din lumea reala ale celor care recomanda dietele cu continut scazut de carbohidrati pentru cei bolnavi de diabet.

Dar, iata o intrebare: este acest om bolnav de diabet? Raspunsul evident (si corect), cred eu, este nu. Sa presupunem ca nu a fost niciodata testat pentru diabet, insa a decis singur sa adopte dieta, iar ulterior, rezultatele testelor de sange ar iesi normale. Nimeni nu ar mai fi diagnosticat cu diabet, nu? Poate ca ar fi avut diabet, poate ar fi avut tendinta de a se imbolnavi de diabet, insa in prezent nu l-ar avea.

Oricum, ati fi surprinsi sa stiti cata rezistenta opun unii practicanti din medicina la notiunea ca cineva se poate vindeca singur de diabetul de tip 2 prin ceva atat de simplu precum schimbarea dietei. De ce este asa?

Pentru ca unii practicanti ai medicinei cred ca o dieta corecta pentru diabetici este una compusa dintr-o multime de carbohidrati. Nu este un miracol ca asemenea indivizi nu cred ca o dieta poate vindeca diabeticii.

O alta potentiala explicatie pentru scepticismul in privinta faptului ca o dieta ar putea vindeca diabetul are de-a face cu faptul ca nu costa multi bani. Este fara medicamente, chirurgie sau gadgeturi avansate. Fara o industrie care sa faca bani buni din carbohidrati, cine va sublinia dieta ca un procedeu viabil in tratarea diabetului?

Faptul ca aceasta abordare nu este lucrativa poate ajuta la a explica cum ar putea fi scrise comentariile despre potentialele tratamente ale diabetului care nu includ discutii despre rolul pe care l-ar putea avea dieta. Cred ca merita subliniat faptul ca autorul comentariului este consultant pentru doua companii care monitorizeaza glucoza (o presupusa parte a solutiei high-tech care ar putea vindeca diabeticii).

Autorul isi incepe comentariul cu urmatoarele cuvinte: "Pentru diabetici, ultima speranta este vindecarea. Dar cum va fi acest lucru realizat vreodata?". Si continua sa spuna:"Daca raspunsul era evident, toate eforturile se concentrau spre el…".

Referinte:

1. Saudek CD. Poate fi vindecat diabetul?Potentiale referinte biologice si mecanice. JAMA 2009; 301(15): 1588— 1590.

Dr. John Briffa este un fizician si scriitor in domeniul medical din Londra interesat de nutritie si medicina naturista. Site-ul sau este drbriffa. com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură