PMP cere declararea stării de urgenţă pentru a limita răspândirea coronavirusului în România

Eugen Tomac
Eugen Tomac (Epoch Times România)

Partidul Mişcarea Populară a propus, miercuri, adoptarea a cel puţin 10 măsuri urgente, cu caracter excepţional, pentru a limita răspândirea coronavirusului “Wuhan” (COVID – 19), prima dintre ele fiind declararea stării de urgenţă, care ar putea să confere autorităţilor o posibilitate legală pentru a proteja sănătatea publică până la trecerea crizei.

În cazul în care nu pot fi închise graniţele ţării, partidul condus de Eugen Tomac a precizat că ar trebui construite mecanisme de izolare şi carantină în zonele de trecere a frontierei, adăugând că autoizolarea şi carantina voluntară nu vor face faţă.

“Hotelurile, pensiunile, şcolile, căminele studenţeşti şi de elevi şi alte spaţii pot asigura o zonă de carantină în jurul intrărilor în ţară”, a precizat PMP într-un comunicat de presă.

De asemenea, în contextul în care autorităţile civile sunt depăşite de procesul de verificare şi control, PMP susţine că este nevoie de ajutor din partea tuturor instituţiilor militare.

PMP mai propune ca, în cazul declarării stării de urgenţă, trebuie să fie făcute achiziţii în sistem militar, precizând că nu se poate ca, până la sfârşitul săptămânii, să existe în România doar 1.500 de kit-uri de teste pentru diagnosticarea coronavirusului.

“Până în acest moment, au fost efectuate aproape 1.000 de teste şi avem o incidenţă a bolii de aproape 3%”, a subliniat PMP.

Pe partea financiară, PMP a propus creşterea semnificativă a sancţiunilor pentru cei care nu respectă regulile instituite, evidenţiind cazul Spaniei, unde se aplică amenzi care ajung şi până la 600.000 de euro.

Alte câteva măsuri sunt: suspendarea tuturor plăţilor pentru achiziţia de bunuri şi servicii, dar şi pentru investiţii din partea tuturor administraţiilor (centrale sau locale), pentru ca fondurile să fie orientate către necesarul pentru asigurarea sănătăţii publice (carantina presupune alimente şi bunuri de strictă necesitate); crearea unui cadru legal flexibil în aşa fel încât să fie asigurată activitatea pentru infrastructura critică, iar celelalte sectoare economice să poată muta activitatea fie la domiciliu, fie să poată fi suspendată; şi stabilirea unui program redus pentru centrele comerciale care adună un număr ridicat de persoane.

Nu în ultimul rând, PMP consideră că este necesară asigurarea stocurilor de medicamente, alimente şi bunuri de strictă necesitate şi, eventual, raţionalizarea celor mai sensibile dintre acestea.

Comunicatul PMP vine în contextul în care, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat miercuri care sunt noile măsuri luate în vederea limitării răspândirii infecţiei cu coronavirus pe teritoriul României.

Astfel, începând de joi, 12 martie, sunt interzise activităţile culturale, religioase, ştiinţifice şi de divertisment care presupun participarea unui număr mai mare de 100 de persoane.

În plus, se suspendă activitatea didactică din învăţământul superior, iar instituţiile publice vor avea obligatoriu programul decalat, astfel încât să se evite aglomerarea în mijloacele de transport în comun. Măsurile au caracter temporar până la 31 martie, dar există posibilitatea prelungirii termenului de aplicare. Alte detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne