Ploaia de Stele a Cometei Halley: Eta Aquarid aduce suveniruri din 1986 si nu numai

Cometa Halley in 1985.
Cometa Halley in 1985. (Liaison)

Cei care obisnuiesc sa priveasca cerul isi indreapta privirile catre Est, in directia Lunii, pentru a vedea ploaia de stele Eta Aquaride care va atinge punctul maxim in dimineata zilei de joi, in timp estic. Visibilitatea s-ar putea sa fie redusa din cauza ultimului patrar al Lunii. Atentia media este atrasa de aceasta ploaie anuala care, conform declaratiilor de pe site-ul aficial NASA, Nasa.gov, este deja un titlu binecunoscut: Eta Aquaridele sunt bucati de gheata si praf care s-au separat de Cometa Halley, cel mai mare bulgare de zapada cunoscut de astronomie.

Acesti meteoriti mici cat un fir de praf sunt generati o data la fiecare 76 de ani, moment in care Cometa Halley trece destul de aproape de soare si sunt evaporati 6 metri de gheata si piatra din corpul cometei. Aceste particule sunt imprastiate uniform in urma cometei. Oamenii de stiinta afirma ca multi, daca nu toti, meteoritii pe care ii vedem astazi au facut odata parte din Cometa Halley.

Faptul ca aceste bucati din cometa sunt visibile in anualul ploii de stele Eta Aquarid atrage atentia ca aceasta ploaie are loc in fiecare an. Faimoasa cometa poarta numele lui Sir Edmund Halley, care a prezis intaia oara perioada de revenire cometei. Exista unele rapoarte care arata ca aceste evenimente anuale ar putea data inca din anul 240 I. Hr. Acest fenomen mai este inregistrat si in anul 1066 D. Hr., cateva luni inainte de batalia de la Hastings, perioada in care cometa a atras atentia mutora si a fost considerata prevestitoarea unei schimbari. Ea a atras atentia in multe din reintoarcerile ei.

Cometa Halley inca mai aduce o doza de bucurie privitorilor, la fel si fragmentele care provoaca aceste ploi de stele. Orbita planetei Pamant se intersecteaza cu cea a Cometei Halley de doua ori pe an, primavara si toamna. Din cauza faptului ca Pamantul si Cometa Halley se misca in directii opuse, acele particule se apropie de Pamant cu o viteza foarte mare, NASA declarand ca privitorii observa particule care se deplaseaza cu o viteza de 238.000 km/h. Site-ul astronomy.com raporteaza ca aceasta este a doua cea mai rapida ploaie de meteoriti de peste an.

Orbita Pamantului si cea a Lunii intersecteaza in mod natural acea urma de particule in acelasi timp. Fara a beneficia de o atmosfera, Luna ar intra in contact direct cu particulele. NASA afirma ca orice fragment de meteorit de marimea unei portocale care s-ar izbi de Luna ar cauza o scurta lumina care ar putea fi observata cu ochiul liber, folosind un binoclu. Dar atit NASA cat si astronomy.com asigura ca acele particule nu numai ca sunt minuscule, dar in momentul in care intra in contact cu atmosfera Pamantului, ele sunt arse complet.

Daca investigati in profunzime numele latin ale acestor mici fragmente, v-ati putea pune o intrebare — daca toate aceste bucati sunt parti din Cometa Halley, de ce numele lor provine din numele constelatiei Varsatorului (Aquarius - in engleza)? Toamna le intalnim din nou si la acea vreme numele lor este dat de constelatia Orion. Ploile de meteorti sunt numite dupa numele constelatiei dinspre care se pare ca radiaza, sau dupa numele radiantului. Radiantul Eta Aquaridelor este steaua Eta Aquarids din constelatia Varsatorului.

In acest an, luna va fi pozitionata 20 de grade la dreapta si putin deasupra evenimentului. Acest fapt va fi obscurizat de Luna, dar chiar si asa, un simplu astronom amator va putea localiza ploaia. Pe langa asta, in emisfera nordica, deoarece constelatia Varsatorului este pozitionata aproape de orizont, vor putea fi observati numai cei mai stralucitori si lenti meteoriti. Privitorii din emisfera sudica vor avea parte de un spectacol mai mare. Conform site-ului de resurse astronomice seasky.org, cea mai buna perioada de observare a ploii va fi intre 4 si 7 mai.

Pentru aceia care doresc sa prinda o bucatica din acest eveniment, ar trebui sa va procurati un telescop destul de bun deoarece se spune ca aceasta Cometa Halley nu va mai fi vizibila de pe Pamant pana in anul 2061.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură