Pe fondul vizitei cancelarului Merkel, ajutorul financiar pentru Spania rămâne incert (revista presei)

(Jasper Juinen / Getty Images)

În Europa şi implicit în Spania începe o săptămână decisivă în privinţa viitorului monedei unice, anunţă luni cele mai importante cotidiene spaniole. De asemenea, semnalează presa spaniolă, ajutorul financiar destinat ţării iberice creează disensiuni între Banca Centrală Europeană şi Bundesbank, în condiţiile în care cancelarul german Angela Merkel este aşteptat la Madrid cu ocazia unei importante reuniuni a mediului de afaceri german şi spaniol.

Ajutorul financiar pentru Spania creşte tensiunile dintre BCE şi Bundesbank, arată cotidianul El Pais. În aceste condiţii, Rajoy va încerca joi să obţină de la dna Merkel enunţarea unei poziţii clare cu privire la planul de salvare financiară. Pe de altă parte, în vreme ce la 12 septembrie este aşteptată decizia Curţii Constituţionale din Germania cu privire la fondul european de salvare, preşedintele băncii centrale germane, Jens Weidmann, atrage atenţia asupra faptului că achiziţionarea de bonuri de trezorerie creşte semnificativ preţurile în ţară, mai arată cotidianul citat.

Pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni, cotidianul El Mundo scrie la rândul său că Germania crede că Rajoy se înşeală cu privire la abordarea priorităţilor economice, astfel că această temă ar fi una ce urmează să fie discutată la Madrid între cei doi şefi ai executivelor de la Madrid şi Berlin.

Rajoy convoacă marile companii spaniole pentru a-i intra în graţii lui Merkel, indică luni pe prima pagină cotidianul La Vanguardia, în ediţia de limbă spaniolă. Potrivit publicaţiei menţionate, strategia şefului executivului de la Madrid pentru summitul de joi constă mai ales în expunerea, în faţa cancelarului german, a reformelor întreprinse şi a bunei colaborări existente cu companiile germane.

Cotidianul ABC anunţă de asemenea o săptămână extrem de importantă pentru stabilizarea zonei euro, cu toate privirile îndreptate asupra acţiunilor BCE. Experţii aşteaptă, potrivit cotidianului menţionat, ca BCE să anunţe operaţiuni coordonate de Mecanismul de Stabilitate şi Fondul european de salvare, de fiecare dată când o cer ţările implicate. În context, şi cotidianul ABC semnalează că este aşteptată şi decizia Curţii Constituţionale din Germania cu privire la mecanismul menţionat.

Printre aceste titluri, în presa spaniolă de luni îşi face loc şi un subiect de politică internă, referitor la declanşarea alegerilor parlamentare locale anticipate din Galicia. Potrivit La Razon, actualul şef al executivului local, conservatorul Alberto Nunez Feijóo, ar putea pierde majoritatea absolută, arată un sondaj comandat de cotidianul menţionat. Pe de altă parte, rivalii socialişti conduşi de Alfonso Guerra recunosc că sunt radicali, mai scrie cotidianul spaniol, şi adoptă un discurs antisistem, considerând conducerea lui Rajoy drept ilegitimă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe