Părţile aflate în război civil în Libia duc tratative la Kremlin

Generalul libian Khalifa Haftar
Generalul libian Khalifa Haftar (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Liderii forţelor rivale antrenate în războiul civil din Libia organizează luni discuţii de pace la Moscova, alături de reprezentanţii Rusiei şi Turciei, au declarat agenţiile de ştiri ruseşti care au citat Ministerul de Externe rus.

Discuţiile au loc după ce un armistiţiu iniţiat de Turcia şi Rusia a luat formă duminică, după luni de lupte grele şi atacuri aeriene.

Ambele fracţiuni s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului, în timp ce derapajele au continuat în jurul capitalei Tripoli.

La discuţiile de luni de la Moscova participă Khalifa Haftar, comandantul armatei naţionale libiene (LNA) şi Fayez al-Serraj, care conduce Guvernul de uniune naţională de la Tripoli (GNA), au informat agenţiile de ştiri ruse.

Miniştrii de externe şi apărare ai Rusiei şi Turciei vor participa, de asemenea, la discuţii, fiind cunoscut faptul că Turcia susţine GNA, iar Rusia susţine facţiunea generalului Haftar.

Lev Dengov, şeful grupului de contact rus pentru Libia, a declarat că facţiunile vor discuta „posibilitatea semnării unui acord de pace şi detaliile unui astfel de document”, a raportat Interfax.

Libia a fost afectată de tulburări de la debarcarea dictatorului Moammer Gaddafi şi a avut două guverne rivale din 2014. Conflictul dintre forţele celor două fracţiuni a ruinat economia ţării, a alimentat traficul de persoane către Europa şi a perturbat aprovizionarea cu petrol a pieţei europene.

În timpul unei vizite la Moscova sâmbătă, cancelarul german Angela Merkel a declarat că Berlinul doreşte să găzduiască discuţii de pace pentru Libia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe