Parlamentul RM a respins proiectul privind majorarea numărului judecătorilor CC

Proiectul privind modificarea Constituţiei R. Moldova a fost votat de către 53 de deputaţi, pentru iniţiativa legislativă de modificare a Legii Supreme fiind însă nevoie de 65 de voturi.
Constituţia R. Moldova
Constituţia R. Moldova (facebook.com/guvernul rm)

Proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova, prin care Curtea Constituţională ar urma să fie compusă din 7 judecători, comparativ cu 6 în prezent, nu a fost susţinut de aleşii poporului.

Potrivit proiectului, doi judecători urmau a fi numiţi de Parlament, doi de Guvern, doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar un judecător numit de Preşedintele R. Moldova, care în prezent nu are acest drept.

O altă modificare se referea la perioada mandatului judecătorilor Curţii Constituţionale, care urma a fi majorat de la 6 la 9 ani. De asemenea, iniţiativa prevedea că mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale aflaţi în exerciţiul funcţiei la data intrării în vigoare a legii urma să fie prelungit cu 3 ani.

Pentru modificarea Legii Supreme au votat, în lectură finală, 53 de deputaţi dintre cei prezenţi. Pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova e nevoie de votul a 2/3 dintre parlamentari ceea ce constituie 65 de voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe