Parlamentul European divizat în privinţa acordului pentru evitarea Brexitului

Şeful Comisiei Europene a descris un acord pentru renegocierea relaţiei britanicilor cu UE ca fiind “corect”. În acelaşi timp, unii parlamentari europeni au declarat că acordul este acceptabil, iar alţii au susţinut că acesta este insuficient.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Captură Foto)

Membrii Parlamentului European au dezbătut miercuri o serie de măsuri ce urmăresc să reformeze relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Sesiunea parlamentară a avut loc la o zi după ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a prezentat premierului britanic David Cameron propunerile actualizate din partea UE.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a deschis dezbaterea, susţinând că acordul propus este “corect” atât pentru Marea Britanie cât şi pentru ceilalţi 27 de membri ai Uniunii Europene.

Acordul include o măsură de urgenţă pe o perioadă de patru ani în privinţa ajutoarelor sociale acordate muncitorilor migratori europeni, concesie făcută faţă de una dintre cerinţele cheie ale lui Cameron. De asemenea, acordul oferă un sistem de tip “carte roşie”, care va permite parlamentelor statelor membre să ignore legislaţia UE.

“În privinţa mecanismului de protecţie ... acest mecanism este, bineînţeles, creat la comandă pentru a se potrivi situaţiei Marii Britanii şi este un răspuns la una dintre problemele ridicate de premierul Cameron”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al lui Juncker, la o conferinţă de presă în Bruxelles.

Totuşi, fostul premier belgian şi actual parlamentar european Guy Verhofstadt, a criticat măsurile. Verhofstadt conduce Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) în cadrul Parlamentului European.

Nigel Farage, parlamentar european şi lider al Partidului Independenţei din Marea Britanie (UKIP), a declarat că Uniunea Europeană nu face suficiente concesii.

“Consider că este mai degrabă umilitor faptul că un premier britanic trebuie să facă acest lucru. Dar sunt sigur că [el] nu va mai obţine altceva”, a precizat Farage, făcând referire la negocierile lui Cameron cu oficialii UE.

Cameron este aşteptat să se întâlnească în luna februarie cu liderii UE la un summit în cadrul căruia urmează să se finalizeze un acord care, conform acestuia, prezintă un “progres real”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe