SUA avertizează Marea Britanie în privinţa consecinţelor unui posibil “Brexit”

Eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană nu a rămas fără răspuns din partea aliaţilor britanicilor. SUA a declarat că în cazul unui Brexit, britanicii vor avea de suportat consecinţe grave pe plan economic şi financiar.
Michael Froman, reprezentantul SUA pentru Comerţ.
Michael Froman, reprezentantul SUA pentru Comerţ. (Captură Foto)

Ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) reprezintă o ameninţare mult mai mare pentru blocul european decât ar fi fost în cazul Greciei. S-ar putea ca Marea Britanie să nu fie în zona euro, dar este cea de-a doua economie a Europei – acest lucru explică temerile generate în privinţa potenţialelor consecinţe ale unui vot DA în cadrul unui referendum viitor pe tema ieşirii sau rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Milioane de locuri de muncă vor dispărea, avertizează adepţii teoriilor “catastrofale”. Universităţile îşi vor pierde finanţările. Fermierii britanicii îşi vor pierde subvenţiile. Drepturile omului se vor dematerializa.

Scenariile apocaliptice sunt o parte esenţială a jocului etern al Europei. Acelaşi joc a fost utilizat în cazul Greciei şi Irlandei. Numele jocului este frica şi obiectivul său final este acela de a obţine asigurări că nicio schimbare semnificativă nu va avea loc vreodată în sistemul politic falimentar al Europei.

Cea mai recentă avertizare cu privire la consecinţele unui Brexit nu a venit, însă, din partea Londrei sau a Bruxelles-ului. Ci a venit de peste Atlantic, din partea celui mai apropiat aliat istoric al Marii Britanii – Statele Unite, susţine website-ul Wolf Street.

Mesagerul ales a fost republicanul Michael Froman, un Reprezentant al SUA pentru Comerţ. Mesajul pe care l-a transmis acesta a fost foarte clar: SUA nu va negocia un acord comercial bilateral cu naţiuni individuale precum Marea Britanie. După ce va ieşi din Uniunea Europeană, Marea Britanie va fi naţiunea nimănui, un stat fără prieteni şi eclipsat de foştii săi aliaţi. Nu se mai pune problema unor relaţii speciale sau a invitaţiilor la cine speciale la Casa Albă.

Într-un articol scris în 2009 pentru Rolling Stone, Matt Taibbi l-a descris pe Froman ca fiind unul dintre cele mai remarcabile exemple ale modului în care funcţionează relaţiile dintre sectorul afacerilor şi administraţie în SUA. Asemenea lui Larry Summers, Froman este un protejat al lui Robert Rubin. Împreună cu ei, Froman a ridicat fundaţia pentru dereglementarea sistemului financiar american de către preşedintele Bill Clinton. La fel precum aceştia, Froman se simte la fel de confortabil pe Wall Street sau pe coridoarele puterii din Washington.

În rolul său actual de Reprezentat al SUA pentru Comerţ, Froman negociază în numele guvernului american (şi al sectoarelor corporatiste şi bancare din SUA) unele dintre cele mai complexe acorduri comerciale ale istoriei moderne (TPP, TTIP şi TiSA). Şi conform lui Froman, dacă cetăţenii din Marea Britanie nu sunt atenţi, atunci ei vor fi excluşi din aceste acorduri (un rezultat pe care unii l-ar putea privi de fapt destul de favorabil).