Papahagi: Peneliştii, după ce au furat cot la cot cu PSD şi UNPR, sunt în derută intelectuală şi în penurie umană

Liberalii trebuie să-şi asume propriile greşeli şi să încerce să vină cu programe electorale mai inteligente decât "dacă nu ne votaţi pe noi, iese PSD", este de părere Adrian Papahagi.
Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

"Scutiţi-mă cu votul util! Nu văd utilitatea de a vota cu PNL doar fiindcă nu e PSD. Ăsta e singurul lor argument? Să se profesionalizeze!", a fost mesajul transmis vineri, pe contul său de Facebook, de Adrian Papahagi, membru fondator al M10 şi profesor la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai.

În opinia lui Papahagi, nu poţi să te faci de râs cu patru candidaţi, dintre care ultimul n-are niciun chef să candideze, dar să te aştepţi la entuziasmul alegătorilor.

"PNL e un partid în derută intelectuală şi umană. Nu au idei şi oameni. Nu au o politică de cadre şi un departament de strategie politică. Totul se joacă între eternii baroni şi improvizaţie. Un candidat atât de important cum e pretendentul la Primăria Capitalei nu se inventează cu o lună înainte de alegeri, ci se pregăteşte patru ani. I se face profil, notorietate, program", a adăugat profesorul.

În loc de consecvenţă şi seriozitate, Adrian Papahagi susţine că PNL a încercat:

1. să călărească valul Colectiv, prin Buşoi, dar a ieşit o gafă cât casa;

2. să vină cu un vechi politician, Orban, pe care taman practicile vechii politici l-au eliminat din joc;

3. să încerce populismul naţionalist, prin Marian Munteanu, dar a sărit în aer tot electoratul lor tradiţional (urban, cosmopolit, liberal, european);

4. să dreagă busuiocul, împingându-l în faţa pe Predoiu, care se ferise până atunci ca dracul de tămâie să candideze.

"Nu spun nu: Predoiu, cu toate lipsurile lui, e un politician decent şi votabil. Dar când se vede clar că nu vrei să te baţi, lumea nu te votează. Acum: Nicuşor Dan se bate de un deceniu pentru un model de civilizaţie în Bucureşti. E clar că vrea să câştige, chiar dacă va trebui să mai aştepte patru ani sau mai mult. E clar care sunt valorile lui: patrimoniu, mediu, anticorupţie.

De ce ar trebui unul care chiar vrea să se bată şi îşi propune să câştige mai devreme sau mai târziu să se dea înapoi din faţa unuia care candidează din întâmplare? Nicuşor Dan îşi construieşte de zece ani acest parcurs; chiar dacă va pierde, îşi consolidează profilul şi se mai apropie cu un pas de ţintă", a punctat Adrian Papahagi.

Pe de altă parte, profesorul a ţinut să sublinieze din nou că el nu l-ar vota pe Nicuşor Dan, fiindcă îl consideră vârful de lance al unei mişcări stângist-progresiste.

"Azi, ceea ce propune e rezonabil, dar cred că după ce prinde puteri îşi va asuma deschis toată agenda stângistă, inclusiv ofensiva anticreştină care îmi repugnă. Dar nu pot să nu remarc obiectiv că omul are o strategie şi un track-record, că vrea ceva cu acel oraş, în timp ce peneliştii, după ce au furat cot la cot cu PSD şi UNPR, sunt în derută intelectuală şi în penurie umană", a adăugat membrul fondator M10.

Sfatul lui Papahagi pentru PNL? Să-şi asume deci propriile greşeli şi să încerce să vină cu programe electorale mai inteligente decât "dacă nu ne votaţi pe noi, iese PSD"!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne