Oricine fumează are o problemă de auto-control (studiu)

Oamenii trec pe lângă o machetă a unei ţigări expuse în Gare de Lyon din Paris, 4 decembrie 2012, ca parte a unei campanii de conştientizare a publicului.
Oamenii trec pe lângă o machetă a unei ţigări expuse în Gare de Lyon din Paris, 4 decembrie 2012, ca parte a unei campanii de conştientizare a publicului. (Pierre Verdy / AFP / Getty Images)

Deşi mulţi au spus deja „adio” ţigărilor, există încă o serie de fumători care nu se opresc, în ciuda tuturor explicaţiilor rezonabile, aceasta ne fiind cu siguranţă din ignoranţă, pentru că, fumătorii sunt de obicei mai informaţi cu privire la efectele devastatoare ale ţigărilor decât cineva care nu fumează.

Dar atunci cum se explică această perseverenţă? Acest lucru este ilustrat într-un studiu publicat în revista „PlosOne”, de către cercetătorii Eyal Ert şi Eldad Yechiam, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi Technion-Israel Institute of Technology, care respinge argumentul prin care fumătorii ar avea o atracţie foarte mare pentru pericole. În esenţă, cei care fumează, în ciuda datelor alarmante cu privire la daunele cauzate de ţigări, nu au neapărat o tendinţă mai mare de a-şi asuma riscuri şi ar fi neinformaţi, ci pur si simplu au un decalaj în ceea ce priveşte auto-controlul şi o latură care ar putea să-i coste scump: nerăbdarea.

Dar de ce fumătorii încă fumează după acest bombardament de studii, anunţuri de servicii publice, declaraţii, articole şi interdicţii, se întreabă într-un articol şi New York Times citând studiul israelian, care explică foarte bine dependenţa tipică de ţigări?

Oamenii de ştiinţă israelieni au demonstrat pe un eşantion de o sută de voluntari format din fumători şi nefumători, că problema de dependenţă de ţigări este nerăbdarea şi mai ales stăpânirea de sine scăzută, înţeleasă ca incapacitatea de a amâna satisfacţiile. Pentru a valida ipoteza lor, cercetătorii Ert şi Yechiam au folosit metoda pentru jocurile de noroc, numită Iowa, un test psihologic bazat pe observarea mecanismelor decizionale ale minţii umane în viaţa reală.

Metoda a fost dezvoltată de Antoine Bechara şi a fost folosită în mai multe experimente pentru a măsura şi monitoriza capacitatea deficitară de alegere a pacienţilor care au suferit leziuni pre-fontale ventromediale şi la cortexul prefrontal. Aceste leziuni sunt cunoscute deoarece pot afecta capacitatea de a evoca emoţii legate de evenimentele trecute, făcând astfel oamenii incapabili de a învăţa din experienţele anterioare şi ghidându-i să facă alegeri complet aleator. Într-o primă versiune a clasicei metode "Iowa gambling tassarcina", nu a fost relevată nicio diferenţă semnificativă între grupul de fumători şi grupul de non-fumători.

În experimentul testului tradiţional israelian, modelul Iowa a fost modificat, creând o versiune concepută pentru a testa urmărirea gratificării instantanee. A fost demonstrat că rezistenţa la frustrare la fumători şi aşteptarea sunt foarte compromise. Pe scurt, oricine fumează nu este în măsură să aştepte: aceasta este adevărata problemă. Şi, de asemenea, chiar şi în alte domenii cei care au o dependenţă de ţigări tind să demonstreze incapacitatea lor de a amâna o plăcere.

Intuiţia grupului de cercetători din Israel ar putea fi valoroasă în campaniile împotriva fumatului, indicând problema reală a fumătorilor, aceia de a nu fi capabili să aştepte.

Numai în SUA ţigările au pe conştiinţă 443.000 de decese în fiecare an (aproximativ 18 la sută din totalul deceselor), dar aproape un american adult din cinci persistă în a fuma, situaţii similare întâlnindu-se şi în alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură