Ordonanţa traseismului. PNL plusează după decizia CCR: toţi migratorii să-şi piardă mandatele

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Cei doi co-preşedinţii ai noului PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, le-au solicitat, miercuri, social-democraţilor ca, în termen de 15 zile să voteze o lege de respingere a ordonanţei traseismului, infama OUG 55, care a provocat migraţia a 540 de primari, 171 de consilieri judeţeni şi 4.378 de consilieri locali.

Soarta traseiştilor este acum în mâna Parlamentului, care trebuie să ţină cont de motivarea deciziei CCR privind neconstituţionalitatea actului legislativ şi, în termen de 45 de zile, să facă modificările necesare pentru a remedia situaţia.

"Vom vedea dacă PSD a înţeles ceva din acest anotimp al acestui traseism politic pe care l-a reglementat prin ordonanţă. Nu m-ar mira ca PSD să uite că voinţa electoratului din România e mai presus de orice dorinţă de a câştiga alegerile. Data de 16 februarie e ultima zi pe care PNL o acceptă pentru a finaliza legea de respingere", a declarat Alina Gorghiu, citată de b1.ro.

Deşi liberalii, care au avut cel mai mult de suferit după urma OUG 55, cer ca toţi aleşii locali migratori să îşi piardă mandatele, decizia CCR nu pare să îi avantajeze în acest sens.

Magistraţii constituţionali susţin că OUG 55 încalcă Constituţia "numai în raport cu situaţia consilierilor locali şi judeţeni", care sunt aleşi pe liste. În schimb, primarii şi preşedinţii CJ, care au fost aleşi uninominal, nu isi pierd neaparat mandatul.

Astfel că, aşa cum declara astăzi şi prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, consilierii locali şi judeţeni traseişti îşi vor pierde mandatele, însă, în ceea ce îi priveşte pe primari, opţiunea este a Parlamentului - un Parlament în care PSD are încă majoritate. Greu de crezut că social-democraţii vor accepta să-i piardă pe cei 404 primari câştigaţi înainte de alegeri care le-a consolidat poziţia pe plan local.

Ludovic Orban a arătat că decizia Curţii Constituţionale lasă la latitudinea Parlamentului ca în legea de respingere a ordonanţei să decidă "dacă şi primarii îşi vor pierde mandatele, sau dacă în cazul primarilor se va aplica o altă măsură, care poate fi numai aceea de a-i determina să revină în partidele pe listele cărora au fost aleşi şi numai în caz contrar să-şi piardă mandatele, dacă refuză."

Profesorul universitar Radu Carp susţine că "Parlamentul ar trebui să ţină cont de faptul că CCR a afirmat că ambele soluţii (păstrarea/anularea mandatului) sunt corecte dpdv constituţional şi să decidă şi anularea mandatelor primarilor care au trecut de la un partid la altul ca urmare a OUG 55."

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne