Ordonanţa privind CAS şi CASS. Orban: PNL va sesiza Avocatul Poporului

Codul Fiscal, care este lege organică, nu poate fi schimbat prin ordonanţă simplă, arată Ludovic Orban, anunţând că va sesiza Avocatul Poporului cu privire la ordonanţa CAS şi CASS, act normativ ce a stârnit vii nemulţumiri în mediul de afaceri.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liberalii vor sesiza săptămâna viitoare Avocatul Poporului cu privire la ordonanţa simplă prin care Guvernul a impus pentru contractele part-time acelaşi nivel al CAS şi CASS ca pentru salariul minim pe economie, a anunţat sâmbătă, la Arad, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Vom sesiza săptămâna viitoare Avocatul Poporului pentru a ridica o excepţie de neconstituţionalitate, pentru că este adevărat că în legea de abilitare a guvernului, acesta a primit dreptul de a emite acte normative cu valoare de lege în domeniul fiscal, dar Codul Fiscal este o lege organică şi, potrivit Constituţiei, o lege organică nu poate fi modificată prin ordonanţă simplă, ci poate fi modificată numai prin ordonanţă de urgenţă. Or, Guvernul nu a adoptat ordonanţa de urgenţă, pentru că dacă ar fi adoptat ordonanţa de urgenţă era obligat să convoace Parlamentul, ci a adoptat o ordonanţă simplă, adică un act normativ cu un rang mai slab decât ordonanţa de urgenţă", a declarat Orban, preluat de Agerpres.

De asemenea, liderul PNL a încurajat firmele care ar fi afectate de această modificare să atace în instanţă măsurile impuse de Guvernul Tudose, dând asigurări că cei ce o vor face vor câştiga procesele.

Totodată, Orban a criticat faptul că PSD "obligă firmele, angajatorii, să plătească contribuţiile pentru pensii şi pentru sănătate la nivelul salariului minim brut garantat în plată, adică 1.450 de lei şi pentru acei angajaţi part-time şi care lucrează în acord".

"Această prima măsură care a fost adoptată este numai începutul unei sarabande de creştere a fiscalităţii, de introducere a multor taxe şi impozite stupide care nu există prin alte ţări, dar prin care partidul de guvernământ încearcă să plătească pomenile către aceia care le-au acordat votul, crezând promisiunile lor mincinoase", a acuzat Orban.

Liderul PNL a mai susţinut că, dacă Guvernul Tudose va duce salariul minim la 2.000 de RON, aşa cum a promis, circa 450 - 500.000 de locuri de muncă vor dispărea din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne