Orban: Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pentru abrogarea recursului compensatoriu şi desfiinţarea SIIJ

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea nu doar pentru a abroga o mare parte din OUG 114, ci şi pentru a abroga legea recursului compensatoriu şi a desfiinţa controversata Secţie Specială. Anunţul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, într-un interviu difuzat duminică seara de România TV.

Potrivit premierului, guvernul îşi va asuma răspunderea dacă abrogările dorite nu vor fi posibile în urma unei dezbateri parlamentare.

Redăm dialogul premier - jurnalistă, potrivit podul.ro

"Ludovic Orban: Sunt hotărât să angajez răspunderea Guvernului pentru abrogarea celei mai mari părţi din prevederile OUG 114.

Jurnalistă: Dar pe alte proiecte, pe anularea recursului compensatoriu, pe desfiinţarea Secţiei Speciale, aţi putea să vă asumaţi, de asemenea, răspunderea?

Ludovic Orban: Cu siguranţă. Oricum va trebui să ne asumăm răspunderea cât de curând, fie pe abrogarea, fie pe prorogarea termenelor legate de pensionarea anticipată a judecătorilor, legate de mărirea de la 2 ani la 4 ani a perioadei necesare pentru a intra în magistratură.

Inclusiv pe abrogarea recursului compensatoriu poziţia mea este de abrogare prin angajarea răspunderii, dacă nu se poate prin dezbatere parlamentară, cel puţin a eliberării înainte de termen a celor care au comis infracţiuni grave."

Reamintim că şi vicepremierul Raluca Turcan a declarat, duminică, la Sibiu, că Guvernul Orban îşi va angaja răspunderea, în maxim două săptămâni, pentru abrogarea recursului compensatoriu, dacă acest lucru nu va fi realizat de către parlamentari.

Declaraţiile premierului şi vicepremierului vin în contextul în care, săptămâna trecută, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmase într-o conferinţă de presă că abrogarea legii recursului compensatoriu şi desfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi nu sunt două măsuri ce pot fi luate „peste noapte”, stârnind astfel un val de dezaprobare în spaţiul public.

"Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiţi, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiţi puşi în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament", a declarat Raluca Turcan, la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne