ONU va adopta o rezoluţie pentru oprirea spionajului pe internet

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Oficiali din Germania, Brazilia şi alte state conlucrează pentru a elabora o rezoluţie a ONU care va proteja libertatea individuală ca răspuns la informaţiile recente conform cărora SUA derulează un program de spionaj internaţional, au explicat diplomaţii celor două ţări, conform AFP.

Consiliul pentru Drepturile Omului al Adunării Generale a Naţiunilor Unite va adopta o rezoluţie menită să oprească spionajul pe internet, fără a se referi la SUA.

În momentul de faţă, există informaţii conform cărora atât Rusia cât şi China au în funcţiune aparate de spionaj internaţional asemănătoare cu cel al Statelor Unite.

Documentul va include activităţile desfăşurate pe internet în Pactul Internaţional pentru drepturile civile şi politice care a fost votat în 1966 de Naţiunile Unite şi pusă în vigoare la 1976 pentru a proteja drepturile individuale.

”Diplomaţi germani şi brazilieni, şi nu numai, s-au întâlnit astăzi pentru a discuta pe marginea unui proiect de rezoluţie”, a spus oficialul sub protecţia anonimatului.

Pe lângă rolul de protecţie pe care îl va avea, rezoluţia va avea şi scopul de atenţionare a statelor care vor viola drepturile internaţionale.
”Scopul este de a transmite un mesaj celor care abuzează de sistem”, a adăugat diplomatul.

Brazilia şi Germania vor introduce internetul în articolul 17 al Pactului conform căruia ”nimeni nu va face obiectul unor imixtiuni arbitrare sau ilegale în viaţa sa privată, a familiei sale, a domiciliului sau corespondenţei sale, nici al unor atingeri ilegale aduse onoarei şi reputaţiei sale”.

Preşedintele brazilian şi cancelarul german Angela Merkel sunt două din personalităţile politice care şi-au exprimat nemulţumirile cu privire la practicile de spionaj adoptate de americani, scrie AFP.

Suspiciunile referitoare la ascultarea telefonului Angelei Merkel

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, a transmis, miercuri, într-un comunicat că ”Guvernul federal a primit informaţii ce afirma că telefonul mobil al cancelarului ar fi putut fi spionat de serviciile americane”, scrie Sky News.

În privinţa acestor tactici folosite de serviciile secrete ale Statelor Unite, în comunicatul emis de oficialii germani, cancelarul german afirma clar că dacă astfel de practici sunt confirmate, le dezaprobă categoric şi le-ar considera total inacceptabile”.

Franţa a suspectat serviciile secrete americane că ar fi fost în spatele unei operaţiuni de spionaj împotriva preşedinţiei franceze, descoperită în luna mai 2012, înainte ca Francois Hollande să preia conducerea la Palatul Elysee, conform cotidianului Le Monde.

Reprezentanţii NSA au publicat o notă de patru pagini publicată de Le Monde, pentru a-i convinge pe francezi că Statele Unite nu au nimic de-a face cu instalaţiile de ascultare găsite de francezi, iar în încercarea de a le dovedi că sunt de bună credinţă le-au propus chiar să-i ajute să identifice agresorul. În document se menţionează că serviciul TAO (Tailored Access Operations), care gestionează operaţiunile cibernetice externe ale NSA, a confirmat că operaţiunea reclamată de francezi nu-i aparţine. De asemenea, acest serviciu precizează că i-a contactat pe cei mai mulţi dintre partenerii săi din primul şi al doilea cerc de colaboratori şi toţi au dezminţit orice implicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe