OMV ar putea pierde statutul de acţionar majoritar la Petrom. Contractul de privatizare al Petrom nu a fost respectat

OMV nu şi-a majorat capitalul social cu contravaloarea terenurilor primite de la stat, reprezentând cel puţin 1,57% din acţiunile Petrom. Dacă acestea ar intra în posesia statului, austriecii nu ar mai fi acţionar majoritar la Petrom.
Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Contractul de privatizare girat de fostul premier Adrian Năstase, prin care Petrom a intrat, în anul 2004 în proprietatea OMV nu a fost respectat, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, relatează adevărul.info.

Potrivit Curţii de Conturi, austriecii nu au efectuat majorarea capitalului cu contravaloarea terenurilor primite de la stat şi pe care au primit certificate de atestare a dreptului de proprietate, astfel încât statul român a fost privat de un pachet mai mare de acţiuni. Valoarea terenurilor era estimată în 2014 la 20 de milioane de euro.

Curtea de Conturi precizează că a dispus încă din anul 2009 inventarierea tuturor terenurilor transferate societăţii de către statul român şi majorarea capitalului în mod corespunzător. Operaţiunea ar fi trebuit finalizată în 2007. La 16 ani de la privatizare, situaţia era însă nerezolvată.

Astfel, instituţia constată „neurmărirea, de către instituţia cu atribuţii în domeniul privatizării, a modului în care Cumpărătorul şi-a respectat obligaţia asumată prin Contractul de privatizare nr. 5/2004, respectiv de a «depune toate eforturile rezonabile pentru a determina Societatea să pregătească în mod corespunzător documentaţia necesară şi să depună cereri pentru obţinerea tuturor certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra Terenurilor în curs de Clarificare, conform legii şi în timp util, pentru efectuarea majorărilor de capital social“.

Curtea de Conturi mai arată că Petrom nu a respectat prevederile articolului 12, alineatul 3 din legea 137/2002 potrivit cărora „administratorii societăţii comerciale sunt obligaţi să solicite înregistrarea majorării capitalului social la Oficiul Registrului Comerţului în termen de 30 de zile de la data emiterii certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor“.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, Ministerul Energiei deţine 20,64%, Fondul Proprietatea controlează 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

În acest context, problema terenurilor şi majorării de capital este crucială, deoarece OMV ar putea intra sub pragul de 50% din acţiunile Petrom. Potrivit calculelor „Adevărul“, cele 20 de milioane de euro (89 de milioane de lei) reprezintă 1,57% din acţiunile Petrom dacă majorarea de capital se face la valoarea nominală a acţiunilor Petrom, de 0,1 lei pe acţiune.

Dacă operaţiunea se face la valoarea de pe bursă a titlurilor, de 0,24 lei pe acţiune, atunci statul ar trebui să primească un pachet suplimentar de 3,77% din titluri. Aceste calcule sunt valabile numai în cazul în care OMV, Fondul Proprietatea şi micii acţionari de pe bursă nu participă la majorarea de capital.

Articolul integral poate fi citit aici

Istoric

În 2004, statul român, prin primul ministru Adrian Năstase şi ministrul industriilor Dan Ioan Popescu au vândut companiei austriece OMV cea mai importantă companie energetică din România, Petrom, şi ce este mai important, în premieră mondială, cu tot cu resursa energetică naţională deţinută de acesta, potrivit rgnpress.ro

În momentul achiziţionării PETROM, OMV avea o producţie de aproximativ 14.000 de barili pe zi , iar PETROM de circa 220.000 de barili pe zi. SNP PETROM SA deţinea: rezerve estimate la 1 miliard de barili de petrol şi 101 miliarde de mc de gaze na­turale; 30 de milioane de mp de te­ren; 13.856 de sonde petroliere, cu o producţie zilnică de 220.000 de ba­rili de petrol; o capacitate de rafinare de 8 milioane de tone de petrol anual în rafinăriile Arpechim Piteşti şi Pe­trobrazi Ploieşti; o reţea de distribuţie formată din 600 de staţii de benzină (din care 1/3 erau aduse la standarde europene), 145 de depozite, 1.540 de autocisterne rutiere, 1.470 de va­goa­ne de cale ferată, peste 15.000 km de conducte pentru transportul de petrol şi gaze naturale şi stocuri în valoare de 1.312.100.000 RON şi un nume­rar de 160.000.000 Euro.

Pentru a putea achiziţiona PETROM, OMV a trebuit să se împrumute cu 550 milioane de euro.

La câteva ore după semnarea contractului de privatizare al PETROM, primul ministru, Adrian Năstase a declarat că „cine conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpâneşte economia poate controla şi politica.”

„Vă puteţi imagina, în 2004, un OMV cu 5.000 de angajaţi să preia Petromul cu cei 60.000 de angajaţi? Cred că este cel mai mare succes al unei companii austriece în afara Austriei”, declara, ulterior, într-un interviu acordat FT Gerhard Roiss, CEO al OMV, care alături de Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV la data privatizării Petrom, şi-a pus semnătura pe contractul care avea să transforme radical grupul austriac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie