Băsescu: Dacă Austria spune "vă luăm bani dacă nu primiţi refugiaţi", atunci spunem şi noi "vă luăm OMV Petrom"

România nu este obligată să plătească pentru nesăbuinţa unor lideri europeni care au invitat practic migranţii în ţările lor, susţine fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)

"Eu mă situez pe poziţia pe care aş avea-o dacă aş mai fi şef de stat şi pe poziţia celui care a avut anumite responsabilităţi. (Imigranţii) nu au de ce veni în UE. Ştiţi că UE a făcut o greşeală mare în tratarea problemei migraţiei când, de ani de zile, Turcia cere ajutor pentru a-i ţine în tabere. UE a întors spatele Turciei şi nu i-a acordat sprijin pentru cei 1,5 milioane de refugiaţi pe care îi avea. Până va fi pacificată Siria, ar trebui să se ducă înapoi în taberele din Turcia, Liban şi Iordania.

Ei au venit către Europa când au simţit că există deschidere. Nici statele acestea nu s-au opus pentru că UE a fost surdă şi mută la cererile de ajutor financiar. UE a fost surdă, deşi de trei ani existau aceste solicitări. Este imposibil să-i selectăm pe cei buni de cei răi pentru că nu-i ştie nimeni. Dacă acceptăm că sunt măcar 5% răi, ne putem permite să sacrificăm securitatea europenilor de dragul solidarităţii? Eu aş spune că nu", a declarat Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică pentru B1 TV.

Şeful Mişcării Populare susţine că serviciile de securitate româneşti sunt foarte bine puse la punct, însă a primi un grup de islamişti din zonele din care vin, care sunt educaţi în spiritul dispreţului pentru creştinism şi pentru reguliile României, este un risc suplimentar.

"Uitaţi-vă ce se întâmplă în Franţa. E o combinaţie între proaspăt veniţi, persoane care au venit din Siria în septembrie şi octombrie, şi cetăţeni francezi de origine musulmană. Asta arată că pe fondul educaţiei pe care ei continuă să o facă, indiferent unde s-ar aşeza, dezvoltarea terorismului în aceste comunităţi trebuie luată în considerare pe termen lung.

Eu îmi pun problema că cei care au trăit în spaţiul islamist, fie că sunt din Africa ori Orientul Mijlociu sau Afganistan, menţinându-şi cultura şi obiceiurile fără să se adapteze societăţilor, nu pot fi adaptaţi cultural, nu respectă aceleaşi valori", a continuat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a explicat că nu există în tratate varianta să ni se repartizeze cote de imigranţi, astfel că România ca stat suveran ar trebui să pună "nu".

"Îmi asum toate obligaţiile care decurg din tratate, dar spun "nu", mai ales că nu sunt partea Schengen. Nu eu am spus "veniţi la mine". Pe mine m-aţi refuzat în Schengen pentru că nu m-aţi crezut suficient de bun. Au fost lideri europeni care au spus "veniţi la mine; sunt eu mama/tatăl migranţilor".

De ce îmi creezi mie obligaţii suplimentare? Ei au spus atunci inclusiv ”încălcaţi tratatul Schengen şi tratatul de la Dublin”. Pentru ce sunt eu, România, obligată să plătesc pentru nesăbuinţa altora? Aceste state care spun ”primiţi migranţi” sunt cele care pun romii în avioane şi îi trimit acasă", a precizat Traian Băsescu.

Politicianul este de părere că ţara noastră ar putea suporta anumite costuri dacă adoptă această strategie, însă aceste costuri nu vor fi politice pentru că Uniunea Europeană are nevoie de România.

"Pot fi costuri, categoric, dar e un moment în care ni se cere încălcarea tratatelor şi eu prefer să rămân în tratate şi să-mi asum costuri. Nu e vorba de a ni se lua banii pentru că ei au altă destinaţie. Dacă domnul cancelar al Austriei spune "vă luăm bani dacă nu primiţi refugiaţi", atunci spunem şi noi "vă luăm OMV Petrom" pentru că nu s-a întâlnit hoţul cu prostul!

România nu-şi poate lua şuturi în fund. Nu avem responsabilităţi în plus. Noi avem deja refugiaţi care ne presează. Azi i se dă României o temă, mâine va fi nevoie de România în altă temă", a subliniat Traian Băsescu.