Ofensa adusă însemnelor naţionale ar putea fi pedepsită cu închisoarea. Decizia finală, pe masa Senatului

Mai mulţi parlamentari, majoritatea PSD, vor modificarea Codului Penal astfel încât dispreţul manifestat faţă de însemnele naţionale să fie pedepsit mai aspru.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Proiectul de lege care vizează reintroducerea pedepselor cu închisoare pentru comiterea infracţiunii de "dispreţ" la adresa însemnelor naţionale al României, iniţiat de un grup de 36 de parlamentari de la PSD şi UNPR, aşteaptă marţi votul final în plenul Senatului.

Potrivit iniţiativei legislative, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se va pedepsi cu închisoarea de la 1 an la 3 ani. Fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Proiectul de lege arată că prin dispreţ pentru însemnele României, pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile, se va înţelege lipsa de consideraţie sau de stimă, sentimentul prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie şi defăimarea.

În expunerea de motive, parlamentarii susţin că noul Cod Penal aflat în vigoare nu pedepseşte o astfel de conduită, astfel că se impune această intervenţie legislativă. "Proiectul de lege propus vine să ofere o soluţie care corectează acest vid legislativ, reintroducând în noul Cod Penal vechile prevederi care stipulează clar pedepsele pentru ofensa adusă însemnelor statului."

"Conform proiectului de lege propus, prin incriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele României, legea apără autoritatea de drept a statului român, stat care este reprezentat la nivel european şi internaţional prin toate însemnele României care, conform Constituţiei, sunt: drapelul României, Ziua naţională a României, stema ţării şi sigiliul statului", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Semnatarii proiectului de lege sunt de părere că "dezincriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele naţionale menite să descurajeze şi să pedepsească acţiuni cu un asemenea caracter poate conduce la exacerbarea acestor manifestări de dispreţ, nu doar ca număr, ci şi ca mijloace de realizare, ce merg de la forme verbale (cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa însemnelor sau emblemelor statului sau ale autorităţilor), la cele scrise (articole cu conţinut ofensator, desene) sau îmbracă aspectul unor fapte (gesturi obscene, mimică dispreţuitoare) sau acte materiale (distrugere, degradare, alterare) sau prin neîndeplinirea unor semne de respect sau omiterea arborării drapelului României în cazurile prevăzute imperativ de lege".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne