Oboseala provocată de lipsa fierului

Spanacul este o leguma sursa a fierului.
Spanacul este o leguma sursa a fierului. (David Paul Morris / Getty Images)

Deşi practica medicală în general nu acordă importanţă valorii nutritive pentru sănătate, cel puţin a acceptat importanţa anumitor elemente nutritive, precum fierul. Fierul este important pentru producerea hemoglobinei — proteina care intră în componenţa globulelor roşii ale sângelui, dându-i acestuia culoarea sa roşie, şi transportă oxigenul, dioxidul de carbon şi oxidul nitric. Deficienţa de fier poate duce la anemie, care poate genera simptome precum oboseală şi proastă dispoziţie.

Ceea ce este mai puţin acceptat despre fier este faptul că el participă la reacţiile care generează energie în corp. Este posibil ca diferite persoane să aibă deficienţă de fier fără a deveni anemice. Totuşi, deficienţa de fier în absenţa anemiei poate cauza la unele persoane simptome precum oboseală sau proastă dispoziţie. Acest lucru este în particular comun la femeile aflate la vârstă reproductivă, în special datorita unei pierderi de fier prin ciclurile menstruale lunare.

Relaţia dintre nivelul fierului, anemie şi funcţia mentală a fost studiată recent într-un grup de 149 de femei cu vârste între 18 şi 35 de ani [1]. La începutul studiului, femeile au fost clasificate ca având fier suficient, ca având deficienţă de fier sau anemie sau având deficienţă de fier în lipsa anemiei. Toate femeile au trecut prin 8 teste ale funcţiei mentale.

La începutul studiului, femeile cu fier suficient s-au descurcat mai bine şi au completat sarcinile mentale mult mai rapid decât femeile anemice cu deficienţă de fier. Performanţa cognitivă şi rezultatele completării sarcinilor în rândul femeilor cu deficienţă de fier dar neanemice au căzut undeva între rezultatele femeilor cu fier suficient şi femeile anemice cu deficit de fier.

Din experienţa mea, cel mai bun test pentru nivelurile de fier din corp este dozarea feritinei. Nivelurile de feritină sub 50 ng/ml sunt în general asociate cu simptome precum oboseală, energie mentală scăzută sau dispoziţie proastă. Precum am spus, femeile aflate la vârsta reproductivă sunt expuse mai mult la acest risc.

În studiu, femeile care au avut deficit de fier au fost tratate cu suplimente de fier pentru o perioadă de 8 săptămâni. La sfârşitul studiului, o îmbunătăţire semnificativă în dozarea feritinei a fost asociată cu o oarecare îmbunatăţire a funcţiei mentale. Autorii studiului au concluzionat, “Nivelul fierului este un factor important în performanţa cognitivă a femeilor aflate la vârstă reproductivă. Severitatea deficienţelor de fier afectează acurateţea funcţiei cognitive în cazul unei game largi de sarcini de executat.”

În medicină, în mod obişnuit căutăm semnele anemiei. Totuşi, nu cercetăm prea mult situaţia fierului. Cred că este important pentru indivizi să fie alerţi la faptul că deficitul de fier în absenţa anemiei are efecte adverse asupra sanatatii şi bunei dispoziţii.

Referinţe:

1. Murray-Kolb LE, et al. Iron treatment normalizes cognitive functioning in young women American Journal of Clinical Nutrition, 2007; 85(3): 778-787

Dr. John Briffa locuieşte în Londra şi este autor al mai multor lucrări şi articole de sănătate, având un interes special pentru nutriţie şi medicină naturistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură