Oboseala provocata de lipsa fierului

Spanacul este o leguma sursa a fierului.
Spanacul este o leguma sursa a fierului. (David Paul Morris / Getty Images)

In timp ce practica medicala in general nu acorda importanta valorii nutritive pentru sanatate, cel putin a acceptat importanta anumitor elemente nutritive, precum fierul. Fierul este important pentru producerea hemoglobinei — proteina care intra in componenta globulelor rosii ale sangelui, dandu-i acestuia culoarea sa rosie, si transporta oxigenul, dioxidul de carbon si oxidul nitric. Deficienta de fier poate duce la anemie, care poate genera simpotome precum oboseala si proasta dispozitie.

Ceea ce este mai putin acceptat despre fier este faptul ca el participa la reactiile care genereaza energie in corp. Este posibil ca diferite persoane sa aiba deficienta de fier fara a deveni anemici. Totusi, deficienta de fier in absenta anemiei poate cauza la unele persoane simptome precum oboseala sau proasta dispozitie. Acest lucru este in particular comun la femeile aflate la varsta reproductiva, in special datorita unei pierderi de fier prin ciclurile menstruale lunare.

Relatia dintre nivelul fierului, anemie si functia mentala a fost studiata recent intr-un grup de 149 de femei cu varste intre 18 si 35 de ani [1]. La inceputul studului, femeile au fost clasificate ca avand fier suficient, ca avand deficienta de fier sau anemie sau avand deficienta de fier in lipsa anemiei. Toate femeile au trecut prin 8 teste ale functiei mentale.

La inceputul studiului, femeile cu fier suficient s-au descurcat mai bine si au completat sarcinile mentale mult mai rapid decat femeile anemice cu deficienta de fier. Performanta cognitiva si rezultatele completarii sarcinilor in randul femeilor cu deficienta de fier dar neanemice au cazut undeva intre rezultatele femeilor cu fier suficient si femeile anemice cu deficit de fier.

In experienta mea, cel mai bun test pentru nivelurile de fier din corp este dozarea feritinei. Este experienta mea ca nivelurile de feritina sub 50 ng/ml sunt in general asociate cu simptome precum oboseala, energie mentala scazuta sau dispozitie proasta. Precum am spus, femeile aflate la varsta reproductiva sunt expuse mai mult la acest risc.

In studiu, femeile care au avut deficit de fier au fost tratate cu suplimente de fier pentru o perioada de 8 saptamani. La sfarsitul studiului, o imbunatatire semnificativa in dozarea feritinei a fost asociata cu o oarecare imbunatatire a functiei mentale. Autorii studiului au concluzionat, “Nivelul fierului este un factor important in performanta cognitiva a femeilor aflate la varsta reproductiva. Severitatea deficientelor de fier afecteaza acuratetea functiei cognitive in cazul unei game largi de sarcini de executat.”

In medicina, in mod obisnuit cautam semnele anemiei. Totusi, nu cercetam prea mult situatia fierului. Cred ca este important pentru indivizi sa fie alerti la faptul ca deficitul de fier in absenta anemiei are efecte adverse asupra sanatii si bunei dispozitii.

Referinte:

1. Murray-Kolb LE, et al. Iron treatment normalizes cognitive functioning in young women American Journal of Clinical Nutrition, 2007; 85(3): 778-787

Dr. John Briffa locuieste in Londra si este autor al mai multor lucrari si articole de sanatate, avand un interes special pentru nutritie si medicina naturista.

alte articole din secțiunea Știință