Obama respinge o lege prin care familiile victimelor din 9/11 ar putea da în judecată Riadul

Barack Obama a respins o legislaţie ce ar permite victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 să dea în judecată guvernul saudit. Liderul american a declarat că proiectul de lege subminează securitatea naţională.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Preşedintele american Barack Obama a declarat vineri că se opune unui proiect de lege adoptat atât de Senat cât şi de Camera Reprezentanţilor. Totuşi, Congresul este aşteptat să ignore acest veto pentru prima dată în mandatul lui Obama.

Proiectul de lege, numit Justice Against Sponsors of Terrorism Act (JASTA), nu face referire în mod specific la Arabia Saudită. Dar, Obama a avertizat că, permiţând familiilor victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001 să aducă guvernul saudit în faţa tribunalului, proiectul ar deschide posibilitatea ca alte ţări să facă la fel cu SUA.

Într-o declaraţie susţinută după veto-ul său, Obama a precizat că are o mare simpatie pentru familiile victimelor atacurilor teroriste din 2001 dar a adăugat că JASTA va afecta interesele naţionale ale SUA într-un sens mai larg.

Un grup de familii ale victimelor atacurilor din 9/11 au declarat că sunt „scandalizate şi consternate” de decizia preşedintelui Obama. Senatorul democrat Chuck Schumer, în mod normal un aliat al lui Obama, a criticat la rândul său decizia acestuia. „Familiile victimelor atacurilor din 9/11 merită să ajungă la tribunal şi justiţia pentru acele familii nu ar trebui înlăturată datorită temerilor diplomatice”.

Saudiţii ameninţă SUA

Congresul SUA poate ignora veto-ul lui Obama, atâta timp cât va aduna două treimi dintre voturile Camerei şi Senatului. Dacă Congresul ar merge până la capăt cu această măsură, ar fi primul astfel de caz în cele două mandate ale lui Obama.

Între timp, statele din Golf, conduse de Arabia Saudită, au criticat proiectul de lege. După ce legea JASTA a fost adoptată de Congres, cu doar două zile înainte de cea de-a 15-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie 2001, cei şase membri ai Consiliului de Cooperare din Golf şi-au manifestat profunda lor îngrijorare cu privire la proiectul de lege.

În plus, Arabia Saudită aparent ar fi ameninţat că va retrage miliarde de dolari din economia SUA, deşi ministrul saudit de externe a negat că a lansat vreo ameninţare în privinţa proiectului de lege.

15 dintre cei 19 de terorişti implicaţi în atacurile din 2001 au fost din Arabia Saudită. Timp de mai mulţi ani familiile victimelor au făcut lobby intens pentru ca administraţia Obama să le ofere dreptul de a putea da în judecată guvernul saudit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe