Senatul SUA refuză blocarea unui contract militar cu Arabia Saudită

Senatorii americani au respins o rezoluţie pentru blocarea unui contract în valoare de 1,15 miliarde de dolari pentru vânzarea de arme Arabiei Saudite. Legiuitorii sunt tot mai îngrijoraţi în legătură cu faptul că Regatul îşi încordează muşchii militari.
Un tanc de luptă american Abrams M1A1.
Un tanc de luptă american Abrams M1A1. (Captură Foto)

Senatul SUA a votat, miercuri, cu 71 voturi pentru şi 27 împotrivă, o propunere privind suspendarea unui contract de vânzare de arme încheiat cu unul dintre aliaţii cheie ai Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Suspendarea contractului a fost propusă de senatorul republican Rand Paul şi senatorul democrat Chris Murphy, din cauza temerilor legate de rolul Arabiei Saudite în războiul de peste 18 luni din Yemen.

“Cred că este important pentru SUA să menţină o relaţie cât mai bună cu Arabia Saudită”, a declarat marţi liderul majorităţii Senatului, Mitch McConnell.

Senatorul John McCain, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate, a declarat că SUA nu poate refuza armele de care aliaţii lor au nevoie în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

“Blocarea acestei vânzări de tancuri va fi interpretată de partenerii noştri din Golf, nu doar de Arabia Saudită, ca un alt semn că SUA îşi abandonează angajamentul faţă de regiune şi că este un partener nesigur în domeniul securităţii”, a adăugat McCain.

Tranzacţia, în valoare de 1,15 miliarde de dolari, include vânzarea a peste 100 de tancuri de luptă, mitraliere, lansatoare de fumigene, dispozitive de vedere pe timp de noapte, vehicule pentru recuperarea tancurilor afectate pe câmpul de luptă şi mii de runde de muniţie pentru pregătire.

Arabia Saudită conduce o coaliţie militară regională ce susţine guvernul yemenit recunoscut pe plan internaţional în lupta împotriva rebelilor şiiţi Houthi, care sunt aliaţi cu unităţile militare loiale unui fost preşedinte.

SUA susţine că joacă doar un rol consultativ în acest conflict în care au fost ucişi peste 10.000 de oameni şi a forţat strămutarea a peste 3 milioane de persoane.

"Contractul ar putea destabiliza regiunea"

Criticii contractului susţin că avioanele de luptă saudite au bombardat zone pe care Washingtonul le-a cerut să le evite, în timp ce Statul Islamic şi Al-Qaeda continuă să se extindă în ţara răvăşită de război.

Săptămâna trecută, Asociaţia Barourilor Amerciane a declarat că există rapoarte credibile potrivit cărora forţele saudite au folosit echipamentul militar american pentru a desfăşura atacuri “la întâmplare şi disproporţionate” asupra civililor. Asociaţia a cerut suspendarea imediată a asistenţei pentru securitate acordată forţelor Riadului.

În ciuda blocării propunerii, senatorii au declarat că dezbaterea a dovedit faptul că vânzările de arme chiar şi pentru aliaţii veterani nu este automată şi a cerut Congresului SUA să joace un rol mai mare în deciziile legate de politică externă.

Decizia de miercuri a fost luată în condiţiile în care preşedintele american, Barack Obama, se pregăteşte să se opună unei legislaţii separate care permite supravieţuitorilor şi familiilor victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001 să dea în judecată Arabia Saudită. Acea decizie urmează să fie luată în zilele următoare.

Oficialii saudiţi, şi chiar unii din Uniunea Europeană, au cerut Washingtonului să renunţe la Justice Against Sponsors of Terrorism Act (JASTA).

Atât Senatul cât şi Camera Reprezentaţilor pot trece peste veto-ul lui Obama dacă obţin două treimi dintre voturi în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe