O chinezoaică a pătruns ilegal în clubul Mar-a-Lago al preşedintelui american Trump

Mar-a-Lago
Mar-a-Lago (Joe Raedle/Getty Images)

O femeie care avea asupra sa două paşapoarte chinezeşti şi un dispozitiv care conţinea un malware a minţit agenţii Serviciului Secret în weekendul trecut şi, pentru scurt timp, a căpătat acces la clubul Mar-a-Lago al preşedintelui american Donald Trump în timpul vizitei acestuia în Florida, au declarat procurorii federali, potrivit Politico.

Yujing Zhang, în vârstă de 32 de ani, a abordat sâmbătă după amiază (30 martie) un agent al Serviciului Secret la un punct de control situat lângă clubul din Palm Beach, Florida şi a declarat că este o membră care doreşte să folosească piscina, potrivit instanţei. Femeia şi-a prezentat paşapoartele pentru identificare.

Agenţii susţin că femeia nu s-a aflat pe lista membrilor, însă un manager al clubului a crezut că Zhang era fiica unui membru. Agenţii au declarat că, în momentul în care au întrebat-o pe Zhang dacă era fiica unui membru al clubului, aceasta nu a dat un răspuns clar. Însă agenţii au crezut că s-ar putea să fie vorba de o barieră lingvistică şi i-au permis să intre în club.

Povestea lui Zhang s-a schimbat după ce a intrat în club, au precizat agenţii, femeia spunându-i recepţionerului de la intrare că se afla acolo pentru a participa la un eveniment al United Nations Chinese American Association programat în acea seară. Dar niciun eveniment de acest gen nu fusese programat, astfel că au fost chemaţi agenţii de securitate.

Agentul Samuel Ivanovici a scris în documentele instanţei că Zhang i-a declarat că se afla acolo pentru evenimentul sino-american şi că a sosit mai devreme pentru a se familiariza cu clubul şi pentru a face fotografii, contrazicând din nou ceea ce a declarat la punctul de verificare. În plus, Zhang i-a arătat agentului o invitaţie în chineză pe care acesta nu putea să o citească.

Ivanovici a adăugat că Zhang a fost scoasă din club şi i s-a spus că nu are ce căuta acolo. Agentul a susţinut că femeia a provocat un conflict şi, prin urmare, a fost dusă într-un birou al Serviciului Secret pentru a fi chestionată.

Acolo, a susţinut Ivanovici, a devenit clar faptul că Zhang vorbea şi citea bine în engleză. Agentul a precizat că Zhang a declarat că a călătorit din Shanghai pentru a participa la evenimentul inexistent din Mar-a-Lago la invitaţia unei cunoştinte pe nume “Charles”, persoană pe care femeia aparent a cunoscut-o doar prin intermediul unei aplicaţii chineze de social media.

Ivanovici a afirmat că Zhang avea asupra sa patru telefoane mobile, un laptop, un hard disk extern şi un stick de memorie ce conţinea un malware pentru calculatoare. În plus, femeia nu avea asupra sa costum de baie.

Zhang este acuzată că a făcut declaraţii false agenţilor federali şi că a intrat ilegal într-o zonă restricţionată. Ea rămâne în custodia autorităţilor până la începerea audierii în instanţă, în cursul săptămânii viitoare. Avocatul apărării, Robert Adler, a refuzat să comenteze cazul.

Nu există nicio indicaţie că Zhang s-a aflat la un moment dat în apropierea preşedintelui. De asemenea, nu există nicio indicaţie că femeia are legătură cu cetăţeana chineză Li Yang, donatoare republicană şi fostă proprietară a unui salon de masaj în Florida. Recent, Yang a ajuns în atenţia mass mediei când s-a aflat că a promis unor afacerişti chinezi că firma sa le-ar putea oferi acces în Mar-a-Lago, unde ar fi putut să îl întâlnească pe preşedintele Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe