Huawei şi ZTE excluse din SUA. Încă un institut de cercetare suspendă legăturile cu giganţii hi-tech chinezi

Te-ai întreba de ce le-au avut, de fapt.
Logo-ul companiei chineze de Huawei
Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)

Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a suspendat legăturile cu Huawei Technologies şi ZTE Corp în condiţiile în care autorităţile americane investighează firmele chineze pentru presupuse încălcări ale unor sancţiuni, a declarat miercuri instituţia, potrivit Reuters.

MIT este cea mai recentă instituţie de învăţământ din SUA care s-a deconectat de la echipamentele de telecomunicaţii produse de Huawei şi alte companii chineze pentru a evita pierderea fondurilor federale.

“MIT nu acceptă noi angajamente şi nu le reînnoieşte pe cele existente cu Huawei şi ZTE sau filialele lor respective din cauza investigaţiilor federale privind încălcarea restricţiilor prevăzute de sancţiuni”, a susţinut Maria Zuber, vicepreşedinte pentru cercetare, într-o scrisoare publicată pe website-ul instituţiei.

Colaborările cu China, Rusia şi Arabia Saudită vor fi supuse unor proceduri de revizuire administrative suplimentare, a adăugat Zuber.

“Institutul îşi va revizui colaborarea cu aceste entităţi în funcţie de circumstanţe”, a afirmat ea.

Universitatea Oxford din Marea Britanie a încetat să mai primească fonduri de la Huawei în acest an.

O serie de sancţiunile americane au forţat ZTE să suspende majoritatea operaţiunilor în perioada aprilie-iulie 2018 după ce oficiali ai Departamentului Comerţului din SUA au declarat că firma chineză a încălcat un acord şi a livrat ilegal produse de origine americane în Iran şi Coreea de Nord. Sancţiunile respective au fost ridicate după ce ZTE a plătit penalităţi în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

Decizia MIT a fost anunţată în contextul în care SUA a încercat să convingă aliaţii că firma de telecomunicaţii Huawei prezintă un risc pentru securitatea naţională şi ca urmare aceştia să nu mai utilizeze echipamente Huawei în construirea reţelelor lor naţionale 5G.

De asemenea, recent, Departamentul de Justiţie al SUA a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, care a fost arestată în Canada în decembrie 2018, la cererea SUA. Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului. În plus, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom.

Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit zece capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe