Nuland a vizitat Moscova pentru a consolida planul pentru pacea ucraineană

Victoria  Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi  eurasiatice, participă la o conferinţă de presă dupa discuţiile cu  tabăra rusă la Moscova, 18 mai 2015.
Victoria Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice, participă la o conferinţă de presă dupa discuţiile cu tabăra rusă la Moscova, 18 mai 2015. (Captură Foto)

Statele Unite şi-au intensificat luni eforturile diplomatice de salvare a firavului proces pentru pacea din Ucraina, trimiţând un oficial senior al Departamentului de Stat la Moscova cu scopul de a discuta despre conflictele care au provocat în ultimul an peste 6.100 de morţi, conform Reuters.

Vizita Victoriei Nuland la Moscova are loc câteva zile după ce secretarul de stat american John Kerry s-a întâlnit la Soci cu preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul de externe Serghei Lavrov la Kremlin pentru a discuta despre criza ucraineană, care a afectat puternic relaţiile dintre cele două superputeri.

Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice, a discutat cu viceministrul rus de externe Grigori Karasin despre prevederile detaliate ale acordului de pace semnat în 12 februarie la Minsk.

Acordul de la Minsk a contribuit la o detensionare generală a ostilităţilor dintre forţele guvernului ucrainean şi rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei, dar a eşuat să producă o pace durabilă.

“Toate părţile conflictului trebuie să discute despre implementarea deplină a regimului de încetare a focului, pentru o retragere completă; ei trebuie să îşi retragă echipamentele militare şi acest lucru include şi suportul pe care Federaţia Rusă îl oferă separatiştilor din est”, a declarat Nuland reporterilor după discuţii, adăugând că acest acord de pace este încălcat zilnic.

Moscova neagă acuzaţiile Occidentului şi ale Ucrainei că ar oferi arme, soldaţi şi pregătire pentru rebelii separatişti.

Statele Unite i-a lăsat pe aliaţii săi din NATO, Germania şi Franţa, să aibă un rol mai proeminent, alături de Ucraina şi Rusia, pentru a găsi o soluţie necesară încetării acestui conflict, susţine Reuters.

“Rolul Statelor Unite este acela de a susţine implementarea deplină a acordului de la Minsk. Participăm la acest lucru alături de colegii noştri din UE, Germania şi Franţa ... şi alături de Ucraina”, a declarat Nuland.

Nuland a sugerat că separatiştii pro-ruşi sunt responsabili pentru majoritatea încălcărilor acordului şi a făcut apel ca observatorilor OSCE să li se permită accesul în zona de conflict pentru a verifica dacă acest acord este implementat.

Kremlinul a susţinut că vizita lui Nuland la Moscova este un semn că relaţiile bilaterale s-ar putea îmbunătăţi, dacă se au în vedere şi discuţiile de la Soci de săptămâna trecută.

“Când preşedintele Putin i-a primit pe ministrul Lavrov şi secretarul de stat Kerry la Soci săptămâna trecută, ei au discutat despre necesitatea unui dialog mai apropiat şi a unui schimb pragmatic de idei la diferite niveluri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor în Moscova.

Într-o declaraţie, Ministerul rus de Externe a cerut Kievului să discute direct cu rebelii, pe care guvernul ucrainean i-a numit terorişti, conform Reuters.

Karasin a fost citat de agenţia de ştiri Tass ca afirmând că Moscova a avut impresia că guvernul de la Kiev se pregăteşte de o nouă ofensivă militară în estul Ucrainei.

Nuland a respins o astfel de posibilitate.

“Nu există nicio indicaţie, în urma informaţiilor colectate de noi sau în urma consultărilor noastre cu guvernul de la Kiev, că cineva din tabăra ucraineană ... are intenţia de a lansa noi ostilităţi”, a adăugat Nuland.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe