"Nu sunteţi departe de declanşarea Articolului 7!" - Verhofstadt îi loveşte în plin pe Dăncilă, Tăriceanu şi Dragnea

Guy Verhofstadt, liderul ALDE european, le-a transmis atât premierului Viorica Dăncilă, cât şi liderilor coaliţiei de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, că statul de drept nu este negociabil.
Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt (Frederick Florin/AFP/Getty Images)

Liderul ALDE european, Guy Verhofstadt, a avut o intervenţie tranşantă marţi, în Parlamentul European, cu ocazia prezenţei premierului Viorica Dăncilă, venită să prezinte priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE.

"Ţara dumneavoastră preia preşedinţia UE într-un moment critic. (...) Uniunea bancară, cadrul financiar multianual, reforma sistemului Dublin, articolul care se îndreaptă împotriva guvernului polonez, şi cel lansat împotriva lui (Viktor - n.r.) Orban, avem multe lucruri de făcut şi sper că dvs. şi Guvernul dvs. în timpul preşedinţiei acesteia să nu apară un alt treilea caz de articol 7 îndreptat împotriva Guvernului României, căci părerea mea e că nu sunteţi departe de acest moment continuând să ignoraţi opinia Comisiei de la Veneţia.

Sunt câteva dosare legislative care sunt acum în discuţie în Parlamentul Român. Am fost acum câtva timp la Bucureşti cu câţiva colegi, ne-am întâlnit cu dl Dragnea care este preşedinte al Camerei Deputaţilor, preşedinte al partidului dvs şi a apărat aceste dosare şi a spus că statul de drept este o chestiune de subsidiaritate", a declarat Guy Verhofstadt.

Potrivit liderului ALDE, sunt multe lucruri în Uniunea Europeană unde se pune problema de subsidiaritate, dar nu statul de drept.

"Asta nu ţine de subsidiaritate şi i-am spus acelaşi lucru, în aceeaşi zi şi dlui Tăriceanu şi mi-a promis că Guvernul dvs. şi ambele partide vor modifica propunerile legislative şi ele se vor conforma Comisiei de la Veneţia. A fost de acord cu mine că această Comisie de la Veneţia va veni cu al doilea aviz, propunerile vor fi trimise Comisiei de la Veneţia pentru a remedia Codul Penal, Codul de Procedură Penală, legea ONG-urilor şi a restaura independenţa judecătorilor. Vreau să vă spun onest că din momentul în care ne-am întâlnit nici măcar una dintre aceste promisiuni nu a fost respectată, iar ţara dvs continuă să urmeze calea proastelor practici. Şi citesc în presă că aveţi în plan să acordaţi amnistie pentru corupţie, asta înseamnă că scoatem peştele cel mare de la îndemâna instanţelor. Vreau să vă spun că dacă se confirmă, grupul meu nu va merge în alegeri cu asemenea parteneri. Vrem să avem parteneri cu forţe democratice, care vor să facă curăţenie în ţară, care sunt împotriva abuzurilor, folosirea abuzivă a serviciilor secrete", a precizat Guy Verhofstadt.

Liderul european a subliniat că afirmaţiile sale nu trebuie văzute ca o critică la adresa României.

"Nu este o critică la adresa ţării dumneavoastră, a cetăţenilor, este o critică la adresa unor practici ale majorităţii politice din ţara dvs. (...) Sunt cetăţean de onoare al României, mi s-a adresat această cinste în 2001 după ce am apărat la 2001 interesele României în Consiliul European. (...) Sunt şi în favoarea aderării României la Schengen şi Euro. Deci nu e o critică ci trebuie să fiţi un prim-ministru real al României, faceţi curăţenie, faceţi acest lucru fără compromisuri cu forţele corupte ale prezentului", a conchis Guy Verhofstadt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne