Noul Consiliu O.N.U. pentru Drepturile Omului isi evalueaza activitatea

Inaltul Comisionar O.N.U. pentru Drepturile Omului, Louise Arbour, tine un discurs la deschiderea celei de-a doua sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului, 18 septembrie 2006, la biroul O.N.U. din Geneva.
Inaltul Comisionar O.N.U. pentru Drepturile Omului, Louise Arbour, tine un discurs la deschiderea celei de-a doua sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului, 18 septembrie 2006, la biroul O.N.U. din Geneva. (Fabrice Coffrini / AFP / Getty Images)

In cea de-a doua sesiunea a sa, Consiliul O.N.U. pentru Drepturile Omului s-a intalnit in aceasta saptamana pentru a primi si examina rapoarte si pentru a reforma mecanismele existente pentru drepturile omului. Intalnirile sunt dedicate in mare parte analizarii diferitelor teme privind drepturile omului si incalcarea acestora.

In aceasta primavara, organismul initial O.N.U. pentru drepturile omului, fosta Comisie pentru Drepturile Omului, a fost inchis oficial. Timp de multi ani acest organism a fost vazut in general ca ineficient si politic, o unealta folosita de violatorii drepturilor omului pentru a evita sistemul.

In adresa sa catre Consiliu la 18 septembrie, Inaltul Comisar al O.N.U. pentru Drepturile Omului, Louise Arbour, a rezumat asteptarile ei privind noul corp, identificand factorii care ar trebui supravegheati si adresati cu atentie.

“Voi sublinia din nou ca saracia, discriminarea, impunitatea si lipsa raspunderii intra in aceasta categorie. Si la fel si tortura, restrictionarea libertatii de expresie, incitarea la ura, terorismul, precum si institutiile de guvernare slabe, corupte si iresponsabile,” a declarat ea.

Arbour a declarat ca regiunea Darfur din Sudan, Irakul si Sri Lanka reprezinta o ingrijorare aparte deoarece violarea drepturilor omului de acolo este foarte intalnita si in continua crestere.

Arbour nu a fost singura membra a Consiliului care a accentuat lipsa de masuri din partea guvernelor in ceea ce priveste abuzurile impotriva drepturilor omului.

In trecut, invitatiile oferite biroului sau pentru vizite in diferite tari erau rareori acordate, a declarat la 19 septembrie Philip Alston, Raportor Special asupra executiilor extrajudiciare, sumare si arbitrare.

El a descris abordarea fostei Comisii pentru castigarea vizitelor in anumite tari ca fiind “un sistem gresit in care guvernele care refuzau sa extinda invitatiile pentru detinatorii de mandate erau rasplatiti prin tacere, in timp ce aceia care onorau apelul Comisiei pentru responsabilitate erau examinati indeaproape.”

Alston a cerut Consiliului sa reformeze acest proces.

In aceeasi zi, Presedintele-Raportor al Grupului de Activitate asupra disparitiilor fortate sau involuntare, Stephen J. Toope, a prezentat descoperirile grupului sau de activitate. El a manifestat ingrijorare fata de activitatile anti-teroriste care sunt folosite de un numar tot mai mare de state ca o scuza pentru a nu respecta obligatiile Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. El a scos in evidenta rapoarte convingatoare privind represiuni ale grupurilor de opozitie in multe state in numele “razboiului impotriva terorii,” si o mare parte din aceste cazuri s-au agravat in timpul anului trecut.

Unii observatori ai Consiliului nu sunt optimisti fata de eficienta noului corp.

“In sesiunile de pana acum, Consiliul a ignorat marea majoritate a violarilor drepturilor omului din lume. Chiar si situatia din Darfur a fost mentionata doar in trecere de cativa membri si a rezultat in lipsa unei declaratii sau actiuni din partea Consiliului impotriva Sudanului,” a scris organizatia de supraveghere a O.N.U., UN Watch, intr-un raport recent cu privire la sesiunile trecute ale Consiliului.

“Consiliul… ramane in mod semnificativ non-democratic, si in randul membrilor sai se afla natiuni, precum China, Rusia, Cuba si Arabia Saudita, care incalca in mod frecvent drepturile omului,” conform raportului.

Consiliul O.N.U. pentru Drepturile Omului este compus din 47 state membre, cu termene care expira in 2007, 2008 sau 2009. Cea de-a doua sesiune a Consiliului se va desfasura din 18 septembrie pana in 6 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe