Noile date arata ca topirea ghetarilor din Groenlanda se accelereaza

Aisberg plutind intr-un fiord in apropiere de Ilulissat, Groenlanda.
Aisberg plutind intr-un fiord in apropiere de Ilulissat, Groenlanda. (MICHAEL KAPPELER / AFP / Getty Images)

Noi date confirma faptul ca stratul de gheata din Groenlanda pierde din masa intr-un ritm accelerat. Noile calcule, bazate pe observatiile unui satelit de ultima generatie, combinate cu modele ale peisajului glaciar din Groenlanda, aflat in permanenta schimbare, sunt o dovada in plus a impactului incalzirii globale, sustin oamenii de stiinta.

Groenlanda a pierdut circa 1.500 gigatone de masa de gheata intre 2000 si 2008, potrivit unui nou raport, conducand la o crestere medie a nivelului marii de 0,46 milimetri pe an. Un gigaton este echivalentul unui miliard de tone.

Autorii afirma ca, intre 2006 si 2008, s-a accelerat rata, prin care invelisul de gheata din Groenlanda, a scazut din cauza incalzirii globale, facand ca nivelul oceanului sa creasca cu 0.75 milimetri pe an.

Calculele sunt considerate cele mai sigure, deoarece combina datele de la satelitii gemeni Gravity Recovery si Climate Experiment, cunoscut sub numele de GRACE, cu modele pe calculator ale peisajului glaciar din Groenlanda, aflat in permanenta schimbare.

GRACE detecteaza modificarile in gravitatie cauzate de reduceri ale stratului de gheata. Dar calculele nu indica oamenilor de stiinta care este cauza micsorarii stratului de gheata, a declarat Michiel van den Broeke, profesor de meteorologie polara la Universitatea din Utrecht, Olanda.

Van den Broeke sustine ca unele observatii indica faptul ca nivelul marii este in crestere pe masura ce masa de gheata, care alcatuieste 80% din Groenlanda, se topeste, rezultand intr-o deversare de apa lichida in mare. Alte studii sugereaza ca cresterea nivelului oceanului este cauzata de gheata care se desprinde si cade in mare, de-a lungul coastei Groenlandei, si formeaza aisberguri.

Van den Broeke si colegii sai au creat un model, despre care el spune ca indica formarea de aisberguri, iar topirea ghetii are acelasi rol in reducerea dimensiunii stratului de gheata din Groenlanda.

"Se pare ca atat o crestere in producerea de aisberguri, deoarece acesti ghetari au inceput sa inainteze mai repede in ultimii 10 ani, cat si o crestere a topirii, au contribuit, aproximativ in mod egal, la pierderea recenta de masa", a declarat Michiel van den Broeke.

Studiul realizat de van den Broeke si de colegii sai urmareste inceputul pierderii de gheata din Groenlanda pana in 1996. Unii experti cred ca, daca tendintele actuale continua, nivelul global al marii va creste cu un metru sau mai mult, pana la sfarsitul secolului.

Steve Nerem, un profesor de stiinte ale ingineriei aerospatiale de la Universitatea din Colorado, din Boulder, spune ca din aceasta cauza este importanta imbunatatirea predictiilor in legatura cu ceea se va intampla cu calota glaciara din Groenlanda.

"Asta este inca incert, motiv pentru care o lucrare ca asta este foarte interesanta", a declarat Steve Nerem. "Pentru ca abia acum incepem, cu adevarat, sa intelegem care este dinamica acestor straturi de gheata, iar intrebarea este, ele se vor topi aproape sigur, dar cat de repede se vor topi; stiti, cat se va topi in 100 de ani, in 1.000 de ani sau in 2000 de ani."

Daca intreaga calota glaciara din Groenlanda ar fi sa se topeasca, Nerem spune ca ar contine suficienta apa pentru a provoca o crestere a nivelului marii la nivel mondial, de sapte metri.

Pentru ca tarile mai aproape de nivelul marii sa se poata pregati, Nerem sustine ca oamenii de stiinta trebuie sa stie cat de repede se topeste masa de gheata din Groenlanda.

"Daca nivelul marii ar fi sa creasca foarte rapid, sa spunem in 50 de ani, va fi foarte grea construirea unei infrastructurii, stiti, diguri - si alte lucruri care sa opreasca apa - destul de repede pentru a preveni inundatiile care ar avea loc, la doar un metru de crestere a nivelului marii", a afirmat el. "Daca s-ar intampla sa dureze sute de ani, atunci ar fi, probabil, timp suficient pentru ca zonele populate sa-si construiasca protectia de care au nevoie pentru a combate acest lucru."

Noile masuratori ale cresterii nivelului marii si ale pierderilor de gheata din Groenlanda sunt publicate in revista "Science".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură