Noi proteste în Franţa. Mii de persoane protestează împotriva lui Macron

Oraşul francez Nantes a fost scena unor conflicte violente. Mii de manifestanţi furioşi au protestat împotriva noilor reforme guvernamentale.
Proteste violente în oraşul francez Nantes, 16 noiembrie 2017, împotriva preşedintelui Emmanuel Macron şi a reformelor din sectorul muncii.
Proteste violente în oraşul francez Nantes, 16 noiembrie 2017, împotriva preşedintelui Emmanuel Macron şi a reformelor din sectorul muncii. (Getty Images)

Manifestanţii au demonstrat. joi, împotriva reformelor din sectorul muncii, care urmăresc să stimuleze creşterea economică şi să reducă şomajul. De asemenea, manifestanţii şi-au concentrat furia pe “creşterea liberalismului” în Franţa.

Marşurile paşnice s-au transformat în scurt timp în haos în timp ce mulţi manifestanţi, acoperindu-şi feţele cu măşti, au aruncat cu diverse obiecte asupra ofiţerilor de poliţie.

Unii manifestanţi au fost fotografiaţi aruncând bucăţi de asfalt asupra poliţiştilor.

Pentru a calma situaţia din centrul oraşului, poliţia a folosit gaze lacrimogene.

Cel puţin un ofiţer de poliţie a fost rănit iar circa şase persoane au fost arestate în timpul conflictelor violente.

Câteva clădiri guvernamentale au fost vandalizate cu graffiti.

Cinci sindicate au cerut oamenilor să mărşăluiască în după amiaza zilei de joi.

Ministrul francez al Muncii, Muriel Penicaud, a declarat agenţiei Reuters că rolul sindicatelor franceze evoluează de la organizarea de greve în masă la colaborarea cu angajatorii la locul de muncă, fie că le place sau nu.

“Chiar dacă este important să avem forme puternice de exprimare, mulţi muncitori nu gândesc în acest fel. Ei şi-ar putea transmite mai bine mesajul prin reprezentanţii personalului”, a declarat ea.

Penicaud a făcut comentariile în timp ce sindicatul de extremă stânga CGT a condus runda de joi a protestelor anti-Macron. Au avut loc patru proteste naţionale de când preşedintele a preluat funcţia în luna mai.

La doar patru luni de la începerea mandatului lui Macron, Penicaud a rescris codul francez al muncii pentru a oferi companiilor mai multă libertate de acţiune în vederea adaptării condiţiilor de muncă în funcţie de necesităţi.

Reforma muncii urmează să fie votată în Parlamentul Franţei săptămâna următoare.

Macron doreşte să folosească mai bine cele 30 de miliarde de euro cheltuite anual pe instruirea cetăţenilor care au cea mai mare nevoie de acest lucru, cu speranţa că toţi mai mulţi oameni vor fi încurajaţi să îşi deschidă propriile firme sau companii.

Rata şomajului în Franţa a crescut la 9,7% în cel de-al treilea trimestru al acestui an, de la 9,5% în precedentele trei luni, conform datelor publicate joi de agenţia pentru statistică INSEE.

Demonstraţiile de joi au izbucnit după o altă serie de proteste care au avut loc miercuri seara în Bruxelles, poliţia fiind atacată cu diverse obiecte, mai multe automobile fiind vandalizate.

Poliţia locală a cerut ajutorul poliţiei federale pentru a opri conflictele violente, care s-au intensificat rapid mai ales după ce mai mulţi tineri au atacat ofiţerii de poliţie cu pietre şi cuţite.

Site-ul local de ştiri RTL a precizat: “În Place de la Monnaie din Bruxelles, unde era o mulţime de oameni, traficul a trebuit să fie oprit pentru că oamenii fugeau pe străzi. Cel puţin 200 până la 300 de persoane păreau să dorească să fugă unii de alţii. Sirenele de poliţie au fost auzite în continuu de atunci”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe