Nicuşor Dan, avertisment pentru Firea: Imediat după alegeri vom sesiza instituţiile în cazurile Constanda şi parcul Bordei

Nicuşor Dan la o conferinţă de presă în faţa Primăriei Capitalei, 13 august 2020
Nicuşor Dan la o conferinţă de presă în faţa Primăriei Capitalei, 13 august 2020 (Facebook)

Nicuşor Dan, deputat independent şi candidat susţinut de alianţa PNL-USR-PLUS la Primăria Bucureşti, l-a avertizat, joi, pe primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi echipa acesteia că imediat după alegerile locale vor fi sesizate instituţiile abilitate ale statului în cazurile Constanda şi Parcul Bordei.

“Urmează o şedinţă de Consiliu General în care primarul PSD şi echipa PSD vor să dea ultimele tunuri din acest mandat. Vreau să avertizez şi primarul PSD, şi echipa PSD că lucrurile nu o să rămână aşa, că imediat după alegeri o să facem o cercetare a ce s-a întâmplat şi vom sesiza instituţiile abilitate în special pe chestiunea Constanda şi pe chestiunea Parcului Bordei.

Cazul Constanda revine a 5-a oară în Consiliul General. Am pus de mai multe ori că Primăria Capitalei era în faliment înainte să apară cazul Constanda. Vă aduc aminte că STP-ul a garantat cu clădiri şi autobuze în contul datoriei pe care o are la ANAF, vă aduc aminte există o datorie consistentă pe apă caldă şi căldură către ELCEN, există datorii consistente către constructori. De fapt, datoria Constanda este undeva la 10-12% din datoria curentă pe care o are Primăria Capitalei”, a declarat Nicuşor Dan în timpul unei conferinţe de presă susţinută în faţa Primăriei Capitalei.

De asemenea, deputatul independent a reiterat că, încă din aprilie 2019, a avertizat că Primăria Capitalei nu va putea evita intrarea în faliment în condiţiile în care a prevăzut venituri de 7 miliarde, deşi ştia că o să încaseze doar 4 miliarde.

“Legat de cazul Constanda, somez primarul PSD să vină azi în faţa consilierilor generali şi a bucureştenilor şi să răspundă la trei întrebări. Unu: care este datoria curentă a Primăriei Capitalei, datoria totală şi datoria defalcată, către cine sunt aceste datorii?; doi: care a fost înţelegerea cu Constanda în baza căreia i-a virat deja în conturi 17 milioane de euro?; şi trei: care este înţelegerea cu Constanda în baza căreia vine azi şi ne garantează că deşi terenul are o valoare - spune primăria - de 40 de milioane mai departe pentru datoria restantă de 60 de milioane de euro Constanda nu va ţine în continuare blocate conturile Primăriei Capitalei? În afara acestor informaţii ar fi absurd ca consilierii PNL şi USR-PLUS să voteze acest proiect de hotărâre”, a adăugat Nicuşor Dan.

Reamintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, Primăria Capitalei a anunţat, în cadrul unui comunicat de presă, că are conturile blocate. Astfel, municipalitatea a fost informată de Trezoreria Bucureşti că a fost depus dosarul de executare silită în contul sumei de 115 milioane de euro, reprezentând despăgubiri pe care afaceristul Costică Constanda trebuie să le primească de la PMB.

Pentru a rezolva situaţia, primarul general Gabriela Firea a afirmat că va supune din nou la vot, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, un proiect de hotărâre prin care vrea să dea familiei Costică Constanda o bucată de teren de 15.000 mp din Cartierul Francez, pentru ca avocaţii acestuia să renunţe la executarea silită.

Mai reamintim că, atunci când a picat la vot planul Gabrielei Firea, consilierii din opoziţie au argumentat că nu pot vota proiectul atâta vreme cât lipseşte un raport de evaluare care să arate cât valorează terenul în cauză şi doresc să analizeze ce este în avantajul primăriei, să plătească datoria sau să cedeze terenul din cartierul francez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne