Naţional Endowment for Democracy devine prima organizaţie indezirabilă din Rusiei

Screenshot al paginii principale a website-ului organizaţiei National Endowment for Democracy.
Screenshot al paginii principale a website-ului organizaţiei National Endowment for Democracy. (Captură Foto)

Naţional Endowment for Democracy (NED), o organizaţie cu sediul în SUA, a fost declarată marţi “organizaţie indezirabilă” de către biroul Procuraturii Generale a Rusiei, însemnând că toate activităţile sale sunt interzise de acum înainte pe teritoriul rusesc, conform Moscow Times.

“Folosind resursele organizaţiilor comerciale şi necomerciale ruseşti aflate sub controlul său, NED a participat la activităţi de recunoaştere a rezultatelor electorale ca fiind ilegale, de organizare a unor acţiuni politice cu scopul de a influenţa politica guvernamentală şi a participat la activităţi de discreditare a serviciului militar rusesc”, conform unei declaraţii publicate de biroul Procuraturii Generale.

Procurorii au declarat că NED a alocat 5,2 milioane de dolari mai multor organizaţii ruseşti în perioada 2013-2014 pentru atingerea acestor obiective şi au concluzionat că organizaţia reprezintă o ameninţare pentru “ordinea constituţională a Rusiei, pentru apărarea şi securitatea sa.”

De acum înainte, toate activităţile organizaţiei în Rusia – incluzând cele în colaborare cu alte organizaţii ruseşti – vor fi interzise.

NED a cheltuit sute de mii de dolari pentru a expune corupţia şi a desfăşurat seminarii de pregătire în Rusia asupra unor chestiuni precum activismul local, drepturile femeilor şi imigranţilor, conform website-ul său oficial.

Legea privind organizaţiile indezirabile a fost adoptată de guvernul rus în luna mai, într-o mişcare ce a fost văzută ca un semn al unor temeri tot mai mari privind o posibilă revoluţie internă inspirată de factori străini. Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut în repetate rânduri că SUA finanţează organizaţii ale societăţii civile în mai multe ţări din jurul lumii cu scopul de a destabiliza guvernele acestora.

Această mişcare demonstrează dorinţa de a reduce legăturile economice cu Occidentul, a alunga investiţiile occidentale şi a merge mai departe cu regimul distructiv al autorităţilor ruse de contracarare a sancţiunilor occidentale, susţine Moscow Times.

Legea ONG-urilor indezirabile susţine că toţi cei care lucrează pentru aceste grupuri listate ar putea primi amenzi usturătoare sau sentinţe cu închisoarea de până la 6 ani. Legea va fi aplicată şi în cazul organizaţiilor ruseşti care primesc fonduri sau cooperează cu astfel de grupuri străine. Ministerul rus al Justiţiei va fi responsabil cu administrarea listei grupurilor “indezirabile”.

La începutul acestei luni, senatorii din Consiliul Federaţiei – camera superioară a Parlamentului rusesc – au propus o listă cu 12 ONG-uri străine a căror activitate a fost considerată a fi o ameninţare pentru securitatea naţională şi care, prin urmare, ar trebui să fie declarate indezirabile. NED a fost una dintre ele.

În plus, Tania Lokşina de la Human Rights Watch susţine că victimele reale ale interzicerii acestor ONG-uri sunt de fapt activiştii ruşi locali, conform Deutsche Welle.

Comunicaţiile activiştilor ruşi cu organizaţiile “indezirabile”, participarea lor la evenimente internaţionale coordonate de aceste grupuri vizate sau distribuirea materialelor acestor grupuri pe reţelele sociale ar putea fi văzute ca o implicare a activiştilor în activităţi care merg împotriva acestei posibile legi şi ar putea genera deschiderea de procese penale, a declarat Lokşina.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe