Uniunea Europeană critică legea rusă împotriva ONG-urilor “indezirabile”

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Uniunea Europeană susţine că preşedintele rus Vladimir Putin a făcut un pas alarmant când a semnat o lege care interzice ceea ce Moscova consideră a fi ONG-uri “indezirabile”.

Serviciile pe probleme externe ale UE au susţinut duminică într-o declaraţie că noua lege va constrânge şi mai mult societatea civilă, mass media independentă şi opoziţia politică, deja lovite de o serie de restricţii în Rusia.

“Legea va restricţiona libertatea de exprimare şi a mass mediei, precum şi pluralismul de opinie”, conform declaraţiei UE.

În baza legii semnate de Putin, autorităţile ruse vorpitea interzice ONG-urile străine şi ataca personalul acestora.

Dacă sunt prinşi că încalcă legea, oficialii ONG-urilor riscă să primească până la 6 ani de închisoare sau li se va interzice să intre în Rusia pe o perioadă nelimitată.

UE susţine că noua lege încalcă însăşi Constituţia Rusiei şi a criticat poziţia Consiliului Prezidenţial rus al Drepturilor Omului în privinţa adoptării aceste legislaţii.

Potrivit BBC, legea adoptată sâmbătă va permite procurorilor să declare o organizaţie "indezirabilă" pentru stat dacă aceasta reprezintă o posibilă ameninţare pentru securitatea naţională a Rusiei.

Deşi agenţia de ştiri Interfax susţine că măsura se va aplica organizaţiilor considerate o ameninţare pentru "ordinea constituţională, capacitatea defensivă şi securitatea Rusiei", definiţia termenului "indezirabil" lasă însă loc la interpretări.

Rusia a acuzat în trecut Uniunea Europeană şi aliatul său SUA că utilizează aceste organizaţii pentru a interfera în problemele sale interne.

În plus, Moscova a susţinut în 2013 că Washingtonul ocoleşte restricţiile ruse asupra finanţărilor străine prin canalizarea banilor din afară către organizaţiile non-guvernamentale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.