Năsui: E trist, aţi crescut cheltuielile prea mult / Cîţu: Am făcut ce am putut, ne-a subminat Parlamentul

Claudiu Năsui
Claudiu Năsui (Screenshot)

Deputatul USR Claudiu Năsui i-a reproşat, luni, în cadrul audierilor din Parlament, ministrului desemnat al Finanţelor, Florin Cîţu, că după ce a ajuns la putere nu a mai făcut ceea ce a promis că va face şi s-a înregistrat o creştere prea mare a deficitului bugetar. În apărarea sa, Cîţu a explicat că această creştere a cheltuielilor a fost cauzată de gaura de 18,9 miliarde de lei existentă la venituri în momentul preluării şefiei Ministerului de Finanţe şi a subliniat că a fost aplicată o reducere treptată a deficitului pentru a nu impacta negativ economia ţării.

“Domnule ministru [Florin Cîţu], eu am fost un admirator al dumnevoastră şi un susţinător al unor politici de-ale dumneavoastră. Şi mie mi se pare că odată ce aţi fost în postura de ministru nu aţi mai făcut lucrurile pe care le spuneaţi înainte că le veţi face când veţi ajunge acolo şi lucruri care m-au entuziasmat inclusiv şi pe mine. Şi cel mai grav lucru care s-a întâmplat este această creştere foarte mare a deficitului. Şi ştiu că este moartea pasiunii să vorbeşti despre deficit, dar acesta este locul unde trebuie să vorbim despre el şi acest deficit va avea consecinţe - după cum foarte bine ştiţi şi dumneavoastră -, foarte mari asupra României şi asupra inflaţiei, şi a cursului de schimb. Faimosul ‘Lăsaţi că nu o să fie criză că intră în cursul de schimb’ înseamnă că sărăcim cu toţii. Înseamnă că o să avem euro la 8 lei. Înseamnă că vom fi cu toţii mai săraci, că nimic nu o să fie gratuit din ceea ce s-a făcut în ultimii ani”, a precizat Năsui în timpul audierii lui Florin Cîţu în Comisiile de Buget-Finanţe-Bănci.

De asemenea, Năsui a afirmat că, în opinia sa, şi ministrul Finanţelor are partea sa de vină pentru această situaţie, subliniind că, deşi ar putea fi înţeles argumentul bugetării pensiilor, totuşi este de neacceptat creşterea masivă a cheltuielilor, în condiţiile în care guvernarea PSD a generat de-a lungul mai multor ani succesivi o explozie a acestor cheltuieli ale statului.

“Da. Zece luni din anul anterior a fost domnul ministru Teodorovici la butoane, să spunem, dar aţi fost ministru în ultimele două luni când totuşi deficitul a crescut foarte tare şi să zicem că este o discuţie despre cheltuielile care puteau să nu fie făcute în 2019 şi puteau să fie făcute în 2020, şi care totuşi au fost făcute atunci. Dar pentru 2020 aţi propus un buget de 3,6%, cu 3,6% deficit. Şi aş înţelege argumentul că trebuia să bugetaţi pensiile, doar că creşterea cheltuielilor – asta după ani succesivi în care cheltuielile statului au explodat – sunt de 28 miliarde de lei în noul buget pentru 2020, dintre care doar 16,5 sunt pentru pensii, restul de 11,5 sunt alte cheltuieli. Eu am admirat efortul dumneavoastră şi voi fi întotdeauna alături de Ministerul Finanţelor, oricine ar fi ministru, în măsura în care este nevoie sau mă cheamă sau pot să ajut. Şi am admirat efortul de a ţine în frâu cheltuielile dar, totuşi, 11,5 miliarde de lei în plus cheltuiţi este enorm. Ne daţi exemplu Grecia şi e foarte bine că ne daţi exemplu Grecia de acum, cu excedentul, dar poate puteam să fim şi noi mai aproape. […] M-ar interesa de ce aţi făcut această creştere suplimentară de cheltuieli în 2020?”, a afirmat Năsui.

Ministrul interimar al Finanţelor a ţinut să precizeze că cea mai mare frustrare pentru Guvernul liberal este să ajungă la putere şi să nu poate implementa un program liberal. În plus, Florin Cîţu a susţinut că s-a decis implementarea unei politici de reducerea graduală a deficitului bugetar pentru a nu submina creşterea economică internă a României.

“Aceasta a fost problema pentru 2019. Eu sunt primul care sunt frustrat care nu am putut să facem un program cu adevărat liberal. Pentru că ce am găsit acolo, o gaură de 18,9 miliarde de lei la venituri… […] Pentru 2020, ştiţi foarte bine că – şi aici am avut discuţii foarte multe în principal cu Comisia Europeană despre viteza cu care să reducem deficitul bugetar – trecerea de la o politică fiscală pro-ciclică către una neutră sau anti-ciclică, în contextul în care economia globală este în încetinire, poate avea consecinţe negative, dacă facem prea repede lucru acesta, pentru creşterea economică internă. Deci am ales un ritm gradual de reducere [al deficitului – n.r.]. Dacă vom avea tot anul acesta rezultate aşa cum am avut în luna ianuarie, veţi vedea că deficitul va scădea sub 3,6% anul acesta şi va reveni sub 3% anul viitor. Dacă ar fi fost anul acesta o reducere a deficitului sub 3%, în contextul în care erau deja erau cheltuieli pentru PNDL, sunt deja 30 de miliarde făcute în trecut şi vin în viitor, deja sunt făcute de guvernările anterioare – toate aceste lucruri ar fi însemnat o reducere drastică şi un impact negativ al politicii fiscale pentru economie. Un şoc negativ pe care nu are sens să ni-l asumăm”, a explicat Cîţu.

De asemenea, liberalul a transmis că Ministerul său a făcut ceea ce a putut să facă în condiţiile date, dând drept exemplu îngheţarea indemnizaţiilor aleşilor locali şi a demnitarilor sau a sporurilor, acuzând în acelaşi timp lipsa colaborării Parlamentului cu Guvernul Orban.

“Dar, aşa cum aţi văzut şi discuţiile pe care le am cu investitorii străini, planul pe care noi îl propunem de reducere graduală a deficitului bugetar este un plan credibil. Şi, referitor la cheltuieli, nu este nimic suplimentar. Este legislaţia în vigoare. Ce am putut am oprit, am îngheţat indemnizaţiile demnitarilor şi aleşilor locali, am îngheţat indemnizaţia de hrană, am îngheţat sporurile. Ce s-a putut face, am făcut. Vedeţi că noi am făcut ceva şi acum, în Parlament, vin şi se desfac. Am scos ordonanţa 114, iar acum ei vin şi o aruncă. Degeaba am fi făcut noi un buget cu 3% cu acest Parlament care vine şi ne subminează din interior. De aceea avem nevoie şi de anticipate”, a mai declarat ministrul de Finanţe.

În continuare, Claudiu Năsui a insistat că Guvernul Orban I ar fi putut să facă mai mult şi a precizat că este trist faptul că prima oară când România a depăşit deficitul de 3% a făcut-o în baza propunerii unui buget al unui guvern “care îşi spune liberal”.

“Este trist. Adică, şi PSD – chiar dacă sunt de acord că făcea contabilitate creativă, a se înţelege la limita griului şi poate peste – îl ţinea sub 3%. Sunt de acord cu dumneavoastră, să facem lucrurile graduale”, a mai afirmat Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne