Năsui, discurs tranşant: Ne îndreptăm către o nouă criză, un moment pe care cu toţii îl veţi regreta

Unul dintre cei mai vocali politicieni ai USR, Claudiu Năsui, s-a remarcat printr-un nou discurs tranşant în plenul Parlamentului, la dezbaterea pe bugetul anului 2018.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

România se îndreaptă spre o nouă criză, similară cu cea din 2008! Cheltuielile salariale pentru anul viitor vor fi, raportate la PIB, similare cu cele din anul 2008 şi, mai grav, veniturile fiscale din 2018 vor fi mai mici ca în urmă cu zece ani, a atras atenţia, la dezbaterile pe legea bugetului, deputatul USR Claudiu Năsui.

Într-un discurs susţinut în faţa colegilor săi parlamentari, Năsui a încercat să explice "raptul care are loc" şi a evidenţiat faptul că, în mod mincinos, puterea ne spunea că situaţia este foarte bună, ignorând însă chestiuni elementare de economie şi manipulând datele.

Discursul lui Năsui

"Dacă astăzi am începe să defrişăm toate pădurile patriei, ne-aţi spune că o s-o ducem mai bine pe termen scurt, că vom avea lemne să ne încălzim şi gratuit la iarnă, poate şi anul viitor, că industria mobilei va merge bine, că vom exporta, că totul va fi frumos pe termen scurt. Dar ce se va întâmpla anul viitor dacă facem o astfel de acţiune? Se va întâmpla că, probabil, nu o să mai avem lemne şi o să răbdăm în frig.

Nu orice creştere economică este bună. Creşterile economice care se bazează pe consum, creşterile care subminează structura de capital a unei economii, nu sunt bune. Vă reamintesc că am mai avut perioade de glorie a statului român cu creşteri extraordinare, care s-au terminat oribil, şi politicienii care au fost responsabili pentru acele momente, sunt în continuare în poziţii fruntaşe în statul român.

Doar aşa, ca să aveţi o imagine: cheltuielile salariale pentru 2018 vor fi, raportat la PIB, similare cu cele din anul de graţie 2008. Vă mai amintiţi de 2008, nu? Şi mai grav, veniturile fiscale raportate la PIB vor fi mai mici. Ne îndreptăm către o nouă criză, ne îndreptăm către un nou moment pe care cu toţii îl veţi regreta.

Stimate domnule prim-ministru, ne spuneţi că respectaţi toate angajamentele internaţionale pentru acest buget. Fals, fals! Aveţi notificări de la Comisia Europeană, proceduri de deviere semnificativă pentru bugetul structural care a crescut în 2017 la 3,06% şi în 2018, conform propriilor dumneavoastră proiecţii, va creşte din nou, la 3,17% în condiţiile în care el, pentru România ar trebui să fie la 1%. Deci nu ne spuneţi că respectaţi toate angajamentele, nu le respectaţi, aţi explodat aceste cheltuieli structurale ale statului român.

De asemenea, vă lăudaţi cu investiţiile, dumneavoastră v-aţi lăudat cu toate investiţiile, şi domnul Viorel Ştefan, care nu mai este acum prezent, s-a lăudat cu investiţiile publice din trimestrul 3. Şi de ce din trimestrul 3, domnul Viorel Ştefan, ştiţi de ce? Pentru că dacă vă uitaţi pe tot anul, pe toată proiecţia, de fapt investiţiile publice au scăzut! Dumneavoastră, domnule premier, v-aţi lăudat cu investiţiile private, şi, dacă ne uităm la investiţiile publice în schimb sunt de 3,21% în 2017, 3,76% în 2016, deci o scădere, şi haideţi să nu ne uităm doar procentual, haideţi să ne uităm şi nominal: 28,7 miliarde în 2016, 27 miliarde în 2017.

Unde este creşterea? Unde este creşterea când aceste cifre scad? Nu este de fapt nicio creştere şi ce faceţi în bugetul de 2018 este să continuaţi aceeaşi politică de subminare a bunăstării pe termen lung a poporului român, pentru că dacă puneţi investiţii în buget nu înseamnă automat că le veţi realiza. Vă reamintesc că, la începutul anului 2017 exact asta vi s-a şi spus: că nu o să realizaţi investiţiile. Şi ce aţi făcut, în cele 2 rectificări bugetare succesive? Aţi tăiat din investiţii, şi aţi crescut la cheltuieli de personal şi la asistenţă socială, în alte cuvinte la cheltuielile structurale ale statului român, clădind astfel un buget mai şubred pentru viitor.

Dacă ne uităm la proiectele de infrastructură, vedem că faimosul proiect de care România are atâta nevoie, Târgu Mureş – Iaşi, nu este nicăieri de găsit. Ne uităm şi vedem proiecte de infrastructură care sunt gata semnate, au toate procedurile îndeplinite, care au credit bugetar ZERO. Mă refer la pasajul de la Domneşti şi la centura Comarnic, de exemplu. Au credite de angajament în schimb, ceea ce înseamnă că nu o să se întâmple nimica în 2018 pentru aceste proiecte.

Veniturile fiscale, acestea aşa cum sunt, le supraestimaţi, şi asta nu v-o spun eu, v-o spune inclusiv Consiliul Fiscal. Estimaţi că din TVA split veţi obţine 4,9 miliarde de lei în forma sa îndulcită, în forma sa mai puţin aspră decât cea odioasă în care aţi trecut-o prin ordonanţă. Dar dacă ne uităm cât v-aţi aştepta să luaţi aşa cum era ea în forma cea mai dură, vedem că atunci v-aţi aşteptat să luaţi 2 miliarde, pe când acum, îndulcit, vă aşteptaţi la 4,9! Este neplauzibil, şi nu vă mai crede nimeni, şi nu vă mai crede nu doar opoziţia, că opoziţia poate ne spuneţi că e treaba noastră să nu vă credem şi să vă criticăm, dar nu vă cred nici instanţe internaţionale. Nu vă crede Comisia Europeană, nu vă crede Consiliul Economic.

Cheltuielile cu asistenţa socială, de asemenea, avem cheltuieli subevaluate, nu aţi ţinut cont de numeroase politici care au fost adoptate anul acesta, tocmai ca să le înghesuiţi pe toate. În decursul dezbaterilor asupra bugetului, fiecare amendament care trecea, de unde scădea? Din Fondul de Rezervă al Guvernului, până când acesta a ajuns la ridicola sumă de ZERO lei. Aveaţi zero lei in fondul de rezervă. Şi in final, ştiţi de unde aţi suplimentat bani la fondul de rezervă, stimaţi colegi? Ştiţi de unde colegii dumneavoastră, din Comisia pentru Buget-Finanţe au suplimentat? Tăind de la fondurile pe care le datorăm Uniunii Europene. În alte cuvinte, ne plasaţi în situaţia în care prevedem că o să plătim mai puţin decât datorăm instanţelor internaţionale din care facem parte, iar lucrul ăsta nu se întâmplă doar cu Uniunea Europeană, se întâmplă şi cu celelalte organizaţii la care facem parte, bugetul Ministerului Externelor este subevaluat crunt, este la jumătate, aşa cum a recunoscut şi ministrul în timpul audierilor.

În final, v-aţi mai lăudat şi cu nivelul datoriei publice. Că avem o datorie publică mică raportată la PIB. Corect. Dar lucrul acesta nu este meritul dumneavoastră, este în ciuda politicilor dumneavoastră. Vă reamintesc că, recent, aţi mărit plafonul până la care statul se poate îndatora, de la 20 de miliarde de Euro la 27 de miliarde de Euro. Prevedeţi că veţi lua încă 7 miliarde de Euro în următorii 2 ani, crescând astfel datoria publică. Acesta nu este un buget care să ajute România pe termen lung, acesta e un buget care ne arată că am pierdut o imensă oportunitate anul acesta, în 2017, şi că o vom pierde şi în 2018, oportunitate de creştere regională, pentru că toată regiunea noastră era pe creştere în momentul acesta, şi în loc să folosim banii să facem investiţii publice, infrastructură, să rezolvăm nişte dezechilibre pe care le aveam, cum ar fi deficitul bugetului de pensii, în loc să rezolvăm nişte probleme care ne-ar fi ajutat să creştem pe termen lung şi să înfruntăm viitoarea criză care va fi mondială şi cu siguranţă va veni, să o înfruntăm mai bine, aţi făcut un buget care ne fragilizează.

USR nu va vota acest buget, pentru că este făcut copilăreşte, duce în derizoriu investiţiile publice şi aţi insistat cu nişte cheltuieli populiste, pentru pensii şi salarii care vor fi finanţate din împrumuturi. Vă mulţumesc."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne