Năsui: Companiile de stat, adevărate găuri negre pentru buget. Sunt căpuşate masiv la toate nivelurile

Companiile de stat sunt caracterizate prin căpuşare masivă şi decizii foarte proaste de afaceri, exact ca în comunism, a atras atenţia deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu - Epoch Times Romania)

Companiile de stat sunt o pradă uşoară pentru hoţii conectaţi politic, au devenit adevărate găuri negre pentru bugetul de stat, a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Fiind ale tuturor şi deci ale nimănui, nimeni nu are interes să le protejeze resursele sau să le facă să meargă bine. Ba dimpotrivă, interesul administratorilor lor este să se îmbogăţească cât pot pe seama lor atât timp cât sunt administratori şi, evident, să cotizeze la mafia de partid care i-a pus în acele funcţii. Companiile de stat sunt caracterizate prin căpuşare masivă şi la toate nivelurile şi decizii foarte proaste de afaceri. Exact ca în comunism. Degeaba tot schimbăm manageri la aceste firme", a declarat Năsui.

În opinia deputatului, problema nu e una de management, ci de stimulente.

"Dacă cineva fură dintr-o companie privată, proprietarul are interes să-l prindă şi să-l dea afară. Dar la stat cine să aibă interesul acesta? Politicienii care sunt mână în mână cu aceste căpuşe? Ce interes are un manager să nu fure? Mai ales dacă are grijă să împartă prada cu politicienii care l-au pus în acea poziţie. Niciunul. Ce interes are un politician să schimbe un manager slab dar ascultător cu unul bun dar potenţial neobedient? Niciunul", a explicat Năsui.

Potrivit parlamentarului, atâta vreme cât stimulentul decidenţilor nu va fi bunăstarea companiei pe termen lung, nu vom avea decât rezultatul pe care îl vedem: companii adevărate găuri negre pentru bugetul de stat căpuşate la fiecare nivel.

"De la faimoasele consilii de administraţie în care fiecare politician care a avut vreodată vreo influenţă şi-a pus rudele şi amantele, la contractele păguboase pe care aceste companii le-au semnat cu diverşi parteneri comerciali care au avut grijă să cotizeze la partidele corecte", a subliniat Năsui.

Studiu de caz Tarom

"Tarom este un caz care reuşeşte să exemplifice toate acestea. Compania este de 10 ani pe pierderi (din banii contribuabililor evident). Chiar şi în perioada în care toate companiile aeriene făceau profit datorită căderii preţului petrolului, Tarom tot pe pierderi era. La Tarom nu doar căpuşarea se vede clar, ci şi deciziile de management dezastruoase. Tarom a cumpărat adesea aeronave din motive politice nu economice.

Astfel a ajuns să deţină o flotă cu puţine avioane din multe tipuri de modele, scumpă de întreţinut. Pe când toţi competitorii ei au flote cu multe avioane din puţine modele, mai ieftin de întreţinut. Nici să vrea să fie competitivă nu poate. În plus Tarom are mult mai mulţi oameni angajaţi decât orice altă firmă la nivel de activitate comparabil. De ce? Din cauza presiunii politice şi a nepotismelor de care suferă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne